Velika Britanija
0

Svaki deseti učenik misli da je telefon izumila kraljica

FENA
Telefon je izumila kraljica, misli svaki deseti mali Britanac, a svaki dvadeseti misli da je prvi čovjek na mjesecu bio Luke Skywalker.

Među osobama kojima britanski školarci pripisuju izum telefona našao se i Charles Darwin, a oko 60 posto ispitanih učenika misli da je vatru otkrio Isaac Newton, prenosi BBC.

Ispitivanje, kojim se željelo otkriti koliko djeca znaju o nauci, provedeno je na uzorku od 1.000 učenika u dobi od 9 i 10 godina.

Ipak, većina djece radije bi dobila Nobelovu nagradu za nauku nego pobijedila u pjevačkom takmičenju X Factor.

Ispitivanje među britanskim školarcima pokazalo je da postoji određena zbrka o određenim naučnim dostignućima.

Gotovo polovina dječaka (49 posto) znala je da je za otkriće gravitacije zaslužan Newton, dok je na isto pitanje tačno odgovorilo 76 posto djevojčica.

Nešto više od trećine dječaka reklo je da je Newton otkrio vatru, dok su ostali rekli ili da je izumio internet, otkrio solarni sistem ili Ameriku.

Osamdeset posto dječaka tačno je navelo da je za izum telefona zaslužan Alexander Graham Bell, u usporedbi sa 69 posto djevojčica.

"Iako ćemo se slatko nasmijati nekima od tih odgovora, oni pokazuju da školsku djecu ne zanimaju naučni junaci onoliko koliko bi ih mogle zanimati sportske ili muzičke legende", rekla je dr. Pam Waddell iz udruge Birmingham - grad nauke.

Ipak, očito je da osnovnoškolce zanima nauka, dodala je.

"Gotovo sedamdeset posto djece u dobi od devet i deset godina rado bi se proslavilo osvajajući Nobelovu nagradu za nauku, nego kada je riječ o uzrastu između 11 i 15 godina, takvih je samo 33 posto. Čini se da starija djeca gube zanimanje za nauku", kaže Waddell.