"Joga nas čini mladima"
1

Superbaka u 83. godini stoji na rukama

Sarajevo-x.com
Instruktoricu joge Bette Calman godine ne ometaju u upražnjavanju njenih dugogodišnjih aktivnosti. Još uvijek sasvim ispravno izvodi poze antičke indijske discipline.

Vješta starica sa bisernim naušnicama i urednom frizurom pomalo podsjeća na Gretu Garbo u roze trenerci.

Iza nje je 40 godina rada na poslovima podučavanja joge, a ovo australsko čudo od žene živi je dokaz koliko je joga korisna za fleksibilnost svakog čovjeka.

I dok se njeni vršnjaci stalno žale na bolove, gospođa Calman uspješno balansira i izvodi brojne komplikovane poteze, uključujući stoj na rukama u horizontali.

Baka-sportistkinja, koja živi u Williamstownu u Australiji, također je u stanju staviti glavu između koljena dok se drži za nožne zglobove.

"Ja sam živi dokaz da ako ste ustrajni, uspjet ćete. Mogu napraviti više nego što sam mogla prije 50 godina", izjavila je za Daily Mail.

Na pitanje hoće li ikad odustati od joge, Bette kaže: "Nikad niste prestari. Tijelo je izvanredan instrument. Zaboravite na godine. Mogu se rastezati i rastezati i svaki put to učiniti sve bolje."

Gospođa Calman je autorica tri knjige o jogi, a jednoj je dala naziv "Joga za artritis". Neumorna starica i dalje drži časove joge i to 11 sati u sedmici i ne pokazuje namjeru da prestane.

"Joga nas čini mladima", poručila je svima.