Zanimljivosti
0

Sudija poštedio svetog bika od smrtne presude

Sarajevo-x.com
Sveti bik Shambo
Sveti bik Shambo
Sudija je jučer odgodio smrtnu presudu za svetog hinduističkog bika Shamboa koji je bio pod sumnjom da je nosilac stočne tuberkuloze. Shambo je prvobitno trebao ići na klanje, ali su se hinduistički borci za religijska prava pobunili i odlučili spasiti svog Shamboa, prenosi CBS.

Shambo za sada neće ići na klanje jer je sudija odlučio odgoditi njegovu smrtnu persudu. No odgoda je izazvala burne reakcije javnosti jer neki smatraju da su zdravstevena pitanja uvijek iznad religijskih, dok se borci za ljudska prava ne slažu s tim.

Hinduistički svećenici koji se brinu o Shambou pokrenuli su kampanju za spašavanje svetog bika koja je čak prešla i na Internet. Naime oni su pokrenuli peticiju preko bloga gdje su bile dnevno objavljivane "Shamboove misli", a koji je kasnije preimenovan u "Moo Tube".

Svećenici su dovodili u pitanje nalaze u kojima nije potvrđeno da Shambo zasigurno nosi klice tubrkuloze, a ako i jeste zaražen onda oni predlažu bi ga se trebalo liječiti - ne ubiti. Stoka je u hinduističkoj religiji sveta i ubijanje životinja je svetogrđe.

Lokalne vlasti u svakom slučaju smatraju da je Shambo, ukoliko se dokaže da je zaražen stočnom tuberkulozom, velika opasnost za ostalu stoku i jelene koji se nalaze u okolnim šumama, a da čak u rijetkim slučajevima klice mogu preći i na čovjeka.

Sudija Gary Hickinbottom sa Visokog suda u Cardiffu je rekao da njegovo pomilovanje ni slučajno ne znači da je Shambo van opasnosti.

Hinduistički forum Velike Britanije pokušao je lobirati da se njihov sveti Shambo poštedi i jedino što su uspjeli jeste odgoda njegove smrti. No oni su izjavili da su sretni i da će se i dalje boriti da Shambo ostane s njima sve dok ne bude umro prirodnom smrću.