Prije puta u Hrvatsku
2

Sudija Burns osudio Barta Simpsona

Klix.ba
Iako zvuči kao scena iz neke epizode čuvene animirane serije "The Simpsons", zapravo se radi o stvarnom slučaju u Engleskoj. Sudija Recorder Burns osudio je 56-godišnjeg Bartona Simpsona zbog unošenja revolvera iz Drugog svjetskog rata na aerodrom.

Simpson je izbjegao zatvor nakon što je priznao da je nosio revolver Smith and Wesson na birminghamskom aerodromu u maju prošle godine.

Burns je Simpsona osudio na godinu dana društveno korisnog rada, 140 sati neplaćenog rada i 800 funti sudskih troškova.

Simpson je trebao da leti za Hrvatsku kada je rendgen otkrio oružje u njegovoj torbi. Policiji je rekao da je revolver, koji je naslijedio od oca, raritet i da je zaboravio da je u torbi.

Tužilac Andrew Wilkins kaže kako je Simpson obično revolver čuvao u svom domu u Staffordshireu te da je gotovo odmah shvatio svoju grešku.

"Stavio je ruke na lice i oklijevao prije nego je prošao kroz detektor metala. Razlog zašto je nosio revolver sa sobom bio je taj što se njegov stan trebao renovirati dok je on na putu i nije želio da mu ga neko ukrade", rekao je Simpsonov advokat.

Simpson je planirao da ostavi revolver zaključan u automobilu, ali je bio rastresen zbog smrti prijatelja i njegovog sina.

"To što ste učinili je veoma glupa stvar i morate biti kažnjeni zbog nje. Ipak, mislim da se to može riješiti društveno korisnim radom", rekao je sudija Burns Simpsonu.

"Bizarna je slučajnost da se Bart Simpson nađe pred sudom Mr Burnsa, ali nastavit ću sa poslom kao i sa svakim drugim slučajem. Bilo je dignutih obrva kada je objavljena sudska lista", izjavio je jedan od sudskih djelatnika.

Fikcijski Bart Simpson je glavni lik čuvene animirane serije "The Simpsons" i najstarije dijete Homera i Marge. Charles Montgomery "Monty" Burns je zli vlasnik nuklearne elektrane u Springfieldu i Homerov šef.