Italija
0

Sud zabranio da roditelji dijete nazovu "Petak"

Sarajevo-x.com
Italijanski sud je promijenio ime petnaestomjesečne bebe kojoj su roditelji dali ime Venerdi, što znači petak i "dodijelili" mu ime Gregoriano - prema svecu koji se slavi na dan rođenja ove bebe. Roditelji su šokirani ovom odlukom i smatraju da su diskriminirani jer nisu slavni te zbog toga ne mogu nazvati dijete kako žele.

"Mislim da je smiješno što su uopće otvori slučaj u vezi s imenom djeteta", izjavila je za Reuters Paola Rossi odvjetnica porodice Germano.

Venerdi-Gregoriano Germano je rođen prije 15 mjeseci, a roditelji su mu dali ime Venerdi jer im je lijepo zvučalo. No nakon pet mjeseci, općinske vlasti pozvale su roditelje i upozorili ih na "neku zakonsku normu" prema kojoj dijete ne smije biti nazvano smiješnim ili čudnim imenom.

Dijete su preimenovali bez pristanka roditelja zbog "dobrobiti djeteta".

"Nazvali smo ga Venerdi jer lijepo zvuči. Čak i da je bila curica - isto bi se zvala. sumnjam da bi se ovo dogodilo da smo muž i ja slavni. Tada bismo mogli nazvati dijete kako želimo. Neki poznate italijanske ličnosti su svoju djecu nazvali Ocean ili Chanel pa im se ovakvo što nije dogodilo", rekla je Mara Germano, majka djeteta.

Italijani koji su vrlo sujevjerni i smatraju petak "nesretnim" danom, začuđeni su potezom roditelja koji su bebu nazvali Petak te je krstili također na petak.