Zanimljivosti
0

Sud odbio ekshumaciju Mussolinijevih posmrtnih ostataka

FENA
Tužilaštvo talijanskog prizivnog suda je u četvrtak ocijenilo da je "neprihvatljivo" ponovno otvaranje istrage o uzrocima smrti bivšeg fašističkog diktatora Benita Mussolinija za koju bi bila potrebna ekshumacija posmrtnih ostataka.

Zamjenik tužitelja Alfredo Montagna je zatražio od sudaca da odbace zahtjev koji je podnio jedan od Benitovih unuka Gvido Mussolini, javio je AFP.

Gvido Mussolini, sin Vittorija, jednog od Dučeove djece, zatražio je u septembru 2006. godine ekshumaciju kako bi se utvrdili uzroci smrti njegovog djeda, 60 godina poslije njegove smrti.

Advokati Gvida Mussolinija, na koje se poziva agencija Ansa, smatraju da istraga o Dučeovoj smrti ne može biti zastarjela, jer se "ne radi o običnom ubistvu, nego o smrti šefa države, uz kršenje zakona o ratnim zarobljenicima".

Oni žele da se okolnosti smrti utvrde sudskim aktom.

Zahtjev za ponovno otvaranje istrage osudila je Alessandra Mussolini, Dučeova unuka i jedan od lidera ogranka talijanske ekstremne desnice.

Dučea i njegovu pratilju Claru Petacci zarobila je 26. aprila 1945. godine grupa partizana iz 52. brigade "Garibaldi" u Dongu, na jezeru Como. Diktator je pri bježanju nosio njemačku uniformu.

Benito Mussolini i Clara Pettaci su strijeljani dva dana kasnije. Njihova tijela i tijela pet drugih fašističkih vođa bila su izložena na jednom trgu u Milanu obješena za noge.

Ali njegov fantom nastavlja mučiti Italijane. U septembru je sadašnji šef diplomatije i bivši šef vlade Massimo D'Alema izrazio žaljenje zbog Mussolinijevog pogubljenja, što je izazvalo živu polemiku.