Najteži posao na svijetu
0

FOTO / Studentica šefica policijske stanice u zloglasnom dijelu Meksika

Sarajevo-x.com
Marisol Valles Garcia
Marisol Valles Garcia
Dvadesetogodišnja studentica kriminalistike Marisol Valles Garcia prihvatila je vjerovatno najteži posao u meksičkom gradu Guadalupe. Naime, ona se jedina prijavila na konkurs i tako postala šefica policije u gradu kojim haraju narko-karteli.

U ponedjeljak je mladoj šefici policije bio prvi dan na poslu. Naravno, nije bilo nimalo lako. Dočekalo je mnogo posla, nimalo laganog…

Još uvijek je nerazjašnjena smrt bivšeg gradonačelnika Jesusa Manuela Lara Rodrigueza, koji je ubijen u junu nakon što je dobio nekoliko prijetnji smrću od narko bandi koje kontrolišu to područje.

Nije jednostavno biti jedan od 10.000 stanovnika grada Guadalupe, a još manje biti šef policije.

Naime, proteklih godina na desetine policijskih radnika je bilo oteto i ubijeno, a posljednji zločin se dogodio prošle sedmice kada je ubijeno osam osoba.

Upravo preko Guadalupea se odvija veliki dio ilegalne trgovine drogom, jer je smješten uz samu granicu s Teksasom. Također, grad je udaljen samo 80-ak kilometara od Ciudad Juareza, grada koji je proglašen najsmrtonosnijim na svijetu.

Stoga, nije nimalo iznenađujuće što se samo jedna osoba prijavila za šefa policije Guadalupea. Inače, policija ima samo jedno patrolno vozilo i nekoliko policajaca koji se brinu o održavanju reda i mira na ulicama.

Mlada šefica policije, pak, smatra da nije njena odgovornost borba protiv narko-kartela, već drugih agencija za provedbu zakona.

Tokom polaganja zakletve Garcia je istakla kako će se zalagati za prevenciju kriminala u školama i za bolje odnose među susjedima. Također, predložila je zapošljavanje još nekoliko policajaca koji bi patrorirali kroz grad na biciklima.

U svakom slučaju njen posao neće biti nimalo lagan, ali u radu će joj pomagati vojska.