Univerziteti u Kini
0

'Stres sobe' za liječenje studentskih frustracija

Sarajevo-x.com
Kineski univerziteti počeli su u okviru kampusa otvarati 'sobe za stres' u kojima će studenti moći izbaciti sve svoje frustracije na obloženim zidovima i gumenim lutkama, piše Daily Telegraph.

Zbog nedosostatka radnih mjesta, ali i brojnih problema unutar porodice, kineski studenti su sve više pod stresom.

Naredba koja je donijelo kinesko Ministarstvo zdravlja i obrazovanja, obavezuje Univerzitete da brinu o mentalnom zdravlju svojih studenata, te je instalacija soba za stres odgovor na takvu vrstu propisa.

Samo na jednom Univerzitetu u gradu Changsha instalirane su četiri prostorije u kojima se studenti mogu oslobodite stresa.

Također, na univerzitetima postoje i prostorije gdje studenti mogu ići na grupno savjetovanje. U sobama se sluša opuštajuća muzika, te studenti prolaze kroz 'pishološku katarzu'. U svakoj sobi se nalaze dvije gumene lutke, na kojima studenti mogu 'istresti' svoje frustracije.

"Sve ovo pokazuje koliko pažnje posvećujemo mentalnom zdravlju studenata. Sobama za liječenje stresa smo postigli zaista veliki uspijeh", kazao je Haibo Tang, direktor Centra za mentalno zdravlje i obrazovanje.

Nedavno provedena istraživanja u Kini pokazala su da nekoliko stotina studenata pati od nedefiniranog mentalnog problema.

To je i potaklo Ministartvo zdravstva i obrazovanja da izda naredbu za uvođenje 'stres soba'.

Na Univerzitetima na sjeveru Kine taj problem je riješen tako što su instalirane zvučno-izolirane sobe u kojima studenti mogu vrištati i na taj način oslobađati se stresa.