Nikad nije kasno
0

Stogodišnjaci na olimpijadi

Sarajevo-x.com
Uz duboki uzdah i napor 100-godišnja Ruth Frith zamahnula je i bacila uvis crvenu lopticu za zlatnu medalju na takmičenju staraca u Sydneyu. Ova takmičarka nalazila se u ženskoj kategoriji od 100 do 104 godine.

Da stvar bude zanimljivija, Ruthine konkurentice bile su prestare da bi uopšte stigle na stadion ili nisu imale snage da podignu teret. Iz 95 zemalja prijavilo se 28.292 sportista, a godine su varirale, od 24 do 101.

Na najvećem multisportskom takmičenju na svijetu Ruth se pojavila da pobijedi.

"Jedino što je trebalo da uradim je da se pojavim i medalja je već bila moja, ali to za mene nije bilo dovoljno. Morala sam svima pokazati da ja to i dalje mogu", kaže ova ponosna starica.

Gromoglasnim navijanjem pozdravili su je prisutni u Olimpijskom atletskom centru u Sydneyu, a ova prabaka je odbila poziv da uspjeh proslavi uz čašicu pića.

"Ne hvala, ne pijem i ne pušim. Nije za mene taj moderni način slavlja", izjavila je. Mnogi su odmah zaključili da bakica vodi prilično zdrav život, ali ona je to odmah negirala.

"O zaboga ne, nisam pojela povrće još otkako sam bila dijete. Ne sviđa mi se okus. Hljeb, meso, to može, ali povrće - ne hvala", iznenadila je odgovorom Ruth.

Ipak, priznala je, mnogo trenira i često šeta. Dobila je priznanje kao jedna od najinspirativnijih učesnica takmičenja World Masters Games (Staračke olimpijske igre) koje se u Sydneyu održava svake četiri godine i okuplja sportiste različitih uzrasta i sposobnosti.

Na pitanje da li vjeruje da će i sljedeće Igre uzeti učešće, gospođa Frith izrazila je sumnju.

"Svaki put je to jedna godina više, ali ja ne razmišljam 'Oh, sad će mi biti 99 ili sad ću napuniti 100'. Uživam u svakom danu i puštam da godine prolaze", izjavila je starica, a prenosi Daily Mail.