Indonezijska kompanija na udaru
0

Stjuardesama ručno provjerili imaju li silikone

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Desetine žena koje su se prijavile za posao stjuardese u indonezijskoj aviokompaniji Garuda morale su se skinuti gotovo gole, kako bi njihove grudi pregledao ljekar.

U kompaniji su naime željeli provjeriti imaju li kandidatkinje tetovaže na grudima, ili pak implantate. Po završetku "ljekarskog pregleda" grudi morale su također skinuti i hlače, tvrdi jedna od kandidatkinja koja je željela ostati anonimna. Pregledi su provođeni u predstavništvu aviokompanije u Seoulu.

"Implantati mogu biti veoma opasni tokom leta. Također, osoblju je zabranjeno da imaju tetovaže i ta odluka je na snazi i za radnike u Japanu i Australiji", saopćili su iz kompanije.

Međutim, navodi o pregledu grudi razljutile su, a koga bi drugog, grupe koje se bore za ženska prava. One su opisale čitav proces kao nepotreban i nametljiv.

"Pitamo se je li takva praksa prihvatljiva u Indoneziji (koja je većinski muslimanska zemlja)", kažu aktivistice iz Južne Koreje. Pridružili su im se i iz glavne južnokorejske aviokompanije Korean Air, ocijenivši preglede bizarnim, iako nije otkriveno je li ljekar bio muškog ili ženskog spola.

Inače, ponuda za posao stjuardese u indonezijskoj aviokompaniji mnogim je Južnokorejkama bila veoma atraktivna zbog visokih plata i mogućnosti da puno putuju, prenio je Daily Mail.