Zanimljivosti
0

Stiže nastavak "Lovca u raži"

Klix.ba
J. D. Salinger
J. D. Salinger
Pet novih knjiga kultnog američkog pisca J. D. Salingera, koji je preminuo 2010. godine, bit će objavljeno u narednim godinama.

Povučeni pisac najpoznatiji je po svom romanu "Lovac u raži" iz 1951. godine, a posljednjih 45 godina svog života nije objavio ništa, iako je svakodnevno pisao. Preminuo je u 91. godini.

Tvorci novog dokumentarnog filma o Salingeru otkrili su naslove pet knjiga koje će se objaviti u periodu od 2015. do 2020.

Scenarista dokumentarca, Shane Salerno, koji je uložio čitavu deceniju i dva miliona dolara vlastitog novca, navodi da je Salinger ostavio instrukcije da se nakon njegove smrti objavi nekoliko radova koje je napisao tokom decenija izolacije u svom domu u New Hampshireu.

Fanove "Lovca u raži" obradovat će vijest da se njegov glavni junak, Holden Caulfield, vraća u priči "Posljednji i najbolji Petar Pan", koji je napisao 1962. godine.

"Dnevnik kontraobavještajnog agenta" govori o periodu kada je Salinger ispitivao ratne zarobljenike, dok je radio u kontraobavještajnoj službi. "Ljubavna priča Drugog svjetskog rata" govori o njegovom kratkom braku sa Sylviom, nacističkom saradnicom. "Religijski priručnik" prikazuje pojedinosti njegovog iskustva sa hinduizmom, religijom kojoj se kasnije potpuno okrenuo. "Kompletna hronika porodice Glass" sadržavat će pet kratkih priča o njegovom starom junaku Seymouru Glassu.

Kako bi ispoštovali autorovu opsesivnu želju za tajnosti, porodica Salinger i izdavači nisu dali nikakvu javnu izjavu o dokumentarcu, pratećoj knjizi te nadolazećem igranom filmu.