Nevjerovatno
0

Starica od 70 godina rodila blizance

Sarajevo-x.com
Foto: The Sun
Foto: The Sun
70-ogodišnja Indijka postala je najstarija mama na svijetu nakon što je na svijet donijela blizance.

Omkari Panwar je supruga penzionisanog farmera, a carskim rezom je u petak rodila dječaka i djevojčicu. Roditelji već imaju dvije odrasle kćerke i pet unuka, a nastojali su dobiti muškog potomka kako bi mogao naslijediti porodičnu ostavštinu, piše The Sun.

Charan Singh Panwar, 77-ogodišnji sretni otac uložio je imanje, prodao stoku, dodao tome svu svoju ušteđevinu i uzeo kredit od banke kako bi platio tretman oplodnje svojoj supruzi.

"Konačno smo dobili muškog nasljednika," rekao je. "Molili smo se bogu i posjećivali sveta mjesta kako bismo dobili sina i bog nas je nagradio. Tretman me je koštao čitavo bogatstvo, ali rođenje sina učinilo je sve to vrijednim. Sad mogu umrijeti kao sretan čovjek i ponosan otac."

Blizanci su rođeni dva mjeseca prije termina, ali su oboje zdravi i očekuje se da će preživjeti, potvrdili su doktori u Jaswant Roy Speciality bolnici.

Omkari nema rodni list i ne zna kad je tačno rođena, ali kako bi pogodila svoje godine koristi godinu kad je Indija proglasila nezavisnost, a to je 1947. Rekla je da joj je bilo devet godina kad je Velika Britanija napustila njenu zemlju. Prema toj računici ona sad ima 70 godina.

S porodicom živi u gradu Muzaffarnagaru, sedam sati vožnje od glavnog grada Indije New Delhija.

Do sad se smatralo da je najstarija majka na svijetu Rumunka Adriana Iliescu koja je u 66. godini rodila djevojčicu. Bilo je to 2005.

"To što sam najstarija majka na svijetu ne znači mi baš ništa," kaže Omkari. "Samo želim vidjeti svoje bebe i brinuti se za njih dok još mogu."

Ginekolog Nisha Malik koja je porodila 70-ogodišnjakinju nije krila svoje iznenađenje: "Bila sam šokirana kad mi je rekla da je trudna. U medicini sam 20 godina i nikad nisam vidjela ništa slično."