Zanimljivosti
0

Starica cijeli vijek čekala američko državljanstvo

SRNA
Eulalia Garcia Maturey (Foto: AP)
Eulalia Garcia Maturey (Foto: AP)
Eulalia Garcia Maturey u svojoj 101 godini postala je američka državljanka, poslije više od stotinu godina od kada je prešla američko-meksičku granicu preko rijeke Rio Grande.

Eulaliju je kao šetomjesečnu bebu u SAD unijela majka 12. oktobra davne 1909. godine.

Ova baka kaže da će njen prvi potez kao američke državljanke biti da glasa na predstojećim parlamentarnim izborima 2. novembra. 

Ceremonija prijema državljanstva održana je u sudnici u Brownsvilleu u američkoj državi Texas, gdje je Eulalia provela skoro čitav svoj život. 

Prema podacima američkog Biroa za državljanstvo i imigrante ona se pridružila listi od 15 imigranata koji su stariji od 100 godina i postali su naturalizovani Amerikanci.

Gospođa Maturey rođena je u meksičkom gradu Monterrey nadživjela je dva supruga, dva sina i beskonačan niz američkih zakona o imigraciji.

U to vrijeme bilo je uobičajeno za Amerikance i Meksikance da putuju preko granice u oba pravca bez dokumenata. 
Američki Kongres je 1940. godine usvojio zakon o registraciji imigranata ili "Smitov zakon", prema kojem, se sva lica koja nisu državljani SAD moraju prijaviti, što je gospođa Maturey i učinila nakon čega je 4. aprila 1941. godine dobila potvrdu o legalnom ulasku. 

Uz pomoć te potvrde bez problema je decenijama prelazila granicu da posjeti rodbinu, ali joj je i sada pomogla da dobije državljanstvo.