Teološke nedoumice u Iraku
0

FOTO / Šta sa Kur'anom ispisanim krvlju Saddama Husseina

Sarajevo-x.com
Saddam Hussein
Saddam Hussein
Sadašnje iračke vođe pokušavaju donijeti najbolju odluku o Kur'anu koji je ispisan krvlju bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina, piše list "Guardian".

Irački čelnici su radili na "brisanju" dugotrajnih uspomena i artefakata Saddamove brutalne vladavine, ali su u nedoumici šta učiniti s vrijednim relikvijama. Jedinstveni primjerak Kur'ana pisan je više od dvije godine u kasnim 1990-im, a od diktatora je za te potrebe krv uzimana dugi niz godina.

Spominje se kako su mu ljekari tokom godina uzeli između 24 i 27 litara krvi, kako bi knjiga bila završena. Saddam se tokom dvogodišnjeg perioda u kojem je pisana knjiga redovno "družio" sa medicinskom sestrom i islamskim kaligrafima.

Danas, gotovo osam godina nakon pada Saddamovog režima, taj Kur'an je ostao izvan vidokruga, zaključan u tri sefa, a irački čelnici sad ne znaju šta bi učinili.

Navodi se da su Saddamovi motivi bili propagandne prirode kako bi ukazao na svoju pobožnost odnosno na spremnost da pokaže svijetu da je spreman doslovno žrtvovati svoju krv za dobrobit svoje religije.

Saddam je posvetio knjigu Bogu.

"Moj život je bio pun opasnosti u kojima sam trebao izgubiti puno krvi..., ali budući da sam tek malo krvario, zamolio sam nekoga da napiše Božije riječi mojom krvlju u znak zahvalnosti", objavio je bivši irački predsjednik u pismu koje su svojevremeno prenijeli irački mediji.

Kako je za Sarajevo-x.com potvrđeno u Zavodu za transfuziologiju FBiH, od odraslog muškarca, darivaoca krvi, po standardima se godišnje može uzeti 1,6 litara krvi, odnosno svaka tri mjeseca po 400 mililitara krvi.

"Ne znam na koji su način od Saddama uzimali krv, ja mogu govoriti samo o standardima kojima se mi rukovodimo. Ako bismo gledali na osnovu tih standarda, ispada da su od Saddama uzimali krv više od 15 godina za te potrebe", kaže Maida Šalaga-Baždar, uposlenica Zavoda.