Zanimljivosti
165

Srednjoškolci iz Goražda prave najbolje palačinke

Piše: E. A.
Učenici Srednje stručne škole Džemal Bijedić iz Goražda učestvovali su na tradicionalnoj manifestaciji "Gastro provincija u pozadini" koja je održana povodom Međunarodnog dana palačinaka u Gradačcu. Na ovom prestižnom takmičenju učenici su osvojili prvo mjesto te ponijeli titulu najboljih u BIH. I ranije su, kažu, učestvovali na brojnim takmičenjima pa i ovom.

"Osvojili smo dvije najprestižnije nagrade, prvo mjesto u pripremi palačinaka u kategoriji srednjih škola i prvo mjesto za najukusniji palačinak. Uspjeli smo nadmašiti jaku konkurenciju jer mi smo definitivno najbolji u tome", kaže Anes Dragaš, jedan od učesnika takmičenja.

Konkurenciju su "potukli" svojim vještinama u načinu pripreme i prezentaciji ove poslastice.

"Mi palačinke spremamo na poseban način, sa prelivima od narandže", priča Aleksa Burović.

Zadovoljan je i profesor praktične nastave Safet Halilagić, ali i kompletan sastav žirija sačinjen od najboljih bh. kuhara, koji je, ističu, bio oduševljen okusom palačinaka učenika drugog razreda ove srednje škole.

Pored nagrada, ekipa je od žirija na takmičenju dobila i kompliment za najbolje organizovanu školu, što je dodatni motiv za još bolji rad, ističu u pobjedničkom timu.

Inače, učenici svoju praksu obavljaju u Domu za stare i iznemogle osobe gdje imaju odlične uslove za rad. A da izučavaju svoj zanat na pravi način pokazuju i dosadašnje nagrade na takmičenjima u BiH.

I prethodne dvije godine budući kuhari ove škole su osvajali prva mjesta na Međunarodnom danu palačinaka u Gradačcu.