Nisu htjeli ostaviti djecu samu
0

Sportsku dvoranu pretvorili u spavaonicu za roditelje

Sarajevo-x.com
Univerzitet u gradu Wuhanu, glavnom gradu kineske provincije Hubei, prepun je roditelja koji zbog brige za svojom djecom žele spavati sa njima u sobama, pa su zbog toga uposlenici fakulteta sportsku dvoranu pretvorili u ogromnu spavaonicu.

U Kini je običaj da roditelji doprate svoju djecu na fakultet, a mnoge porodice zbog zakona o kontroli populacije imaju samo jedno dijete. Strogi roditelji često ostaju danima ili sedmicama na fakultetu da bi se uvjerili sigurnost i dobar smještaj njihove djece.

Tako je Univerzitet u Wuhanu postao prepun zabrinutih roditelja koji hodaju uokolo, što je prisililo uposlene da sportsku dvoranu pretvore u spavaonicu i roditeljima dozvole da spavaju na podu, piše list "Metro".

"Roditelji često ne mogu prihvatiti da su njihova djeca napustila kuću i došla na fakultet. Zabrinuti roditelji se ponekad i na nekoliko mjeseci presele samo da bi bili u blizini fakulteta, pa kuhaju i spremaju svojoj djeci, a usput ih i drže ih na oku", rekla je glasnogovornica univerziteta. "Odlučili smo učiniti nešto kada smo primijetili da roditelji neke djece spavaju s njima u njihovim sobama, što je, naravno, nedopustivo. Sada im dajemo deke i mjesto gdje će se oprati i jesti bez novčane naknade".