Zanimljivosti
63

Spor Grčke i Turske čiji je đevrek

FENA
Istorijski rivali Turska i Grčka koji se spore oko mnogih političkih pitanja, sada su otvorili još jedan front neslaganja: čiji je đevrek, pecivo koje se vijekovima priprema i u jednoj i u drugoj zemlji.

Istanbulska komora prodavača đevreka (simita) traži da se taj proizvod zaštiti kao turski, pošto Grci tvrde da je to pecivo njihovo, poznato pod nazivom kouluri.

Povod za najnoviji spor otvorio je atinski list "Elefteros tipos", koji je pokušao da dokaže da je đevrek još od prije Hrista bio popularan i u Solunu i u Istanbulu. Prema tome, to je vizantijski proizvod, ali ni u kom slučaju nije turski.

U Grčkoj to pecivo nazivaju "solunski kouluri". U Istanbulu su te tvrdnje dočekali na nož.

"Đevrek (simit) je simbol Istanbula. To je dio turske kulture i za bogate i za siromašne. Postoji velika razlika između turskog i grčkog đevreka u načinu kuhanja i stavljanju susama preko njega", kažu u Komori proizvođača đevreka.

Turski institut za patente najavio je da je spreman da se uključi u ovu akciju, kako bi se zaštitio đevrek, odnosno simit .

Ali i u Grčkoj imaju svoje argumente gdje se đevrek naziva solunski kouluri.

"Svako može da tvrdi da je đevrek njegov, ali istorijski je potvrđeno da datira iz doba Vizantije i da se tada zvao kolikou", objašnjavaju u Udruženju pekara u Solunu.

Atina i Ankara ne mogu da nađu zajednički jezik ni oko mnogih političkih pitanja: rješenja kiparskog problema, kao i pomorskog i vazdušnog razgraničenja na prostorima Egejskog mora.

U posljednje vrijeme, i pored poboljšanja odnosa, nesporazumi se javljaju i oko druga sitnih pitanja. U Istanbulu su prije nekoliko godina oštro reagovali i kada je na jednoj priredbi u Evropskoj uniji baklava predstavljena kao tipičan dezert kiparskih Grka.

Slično se desilo i oko lokuma.

Ti nesporazumi su očigledno posljedica vjekovnog preplitanja istorija dva naroda, što može da se vidi u muzici i drugim oblastima.