Zanimljivosti
144

"Speedcubing": Marko Vukadinović iz Prijedora za 11 sekundi složi Rubikovu kocku

Piše: E. Bučinski
Marko Vukadinović (Foto: Klix.ba)
Marko Vukadinović, 21-godišnji mladić iz Prijedora, student je fizike u Banjoj Luci. On se od 2014. godine pojavljuje na turnirima i profesionalno bavi speedcubingom, odnosno brzim slaganjem Rubikove kocke i za dvije godine je uspio postati nacionalni prvak u ovom sportu.

"Rubikovu kocku sam počeo slagati sasvim slučajno, krajem trećeg razeda srednje škole. Čitao sam tekst iz Engleskog jezika gdje se spominjala Rubikova kocka i on me je jako zainteresovao za ovaj, meni tada, misteriozni predmet, pa sam po povratku kući kupio Rubikovu kocku", rekao je Marko pričajući novinaru Klix.ba o početku svoga bavljenja zanimljivim hobijem koji će ubrzo preći i u profesionalizam.

Sljedeći dan svoju Rubikovu kocku je donio u školu, gdje je za ovaj mistični predmet zainteresovao i svoje drugare iz klupe.

"U početku nismo znali normalno da složimo kocku pa smo je rastavili na dijelove, koje smo kasnije sastavljali kako bi svaka stranica stala na svoje mjesto", rekao je Marko.

Eureka momenat

S obzirom da mu je slaganje na taj način brzo dosadilo, potrudio se da nađe neko upustvo kako bi na ispravan način riješio problem i postao pravi "cuber" (slagač Rubikove kocke).

"Kada sam prvi put složio Rubikovu kocku, doživio sam euforiju i imao 'eureka momenat' ", pojasnio je i dodao da je veoma brzo napredovao, pa danas klasičnu Rubikovu kocku može složiti za 11 sekundi i 26 stotinki, što je njegov lični rekord.

Ranije nije znao da postoji više vrsta kocki za slaganje. Klasična Rubikova kocka ima sa svake strane devet dijelova, a na osnovu nje napravljene su razne kombinacije.

"Kocka koja se zove 'Rubikova osveta' ima 16 dijelova na svakoj strani. 'Džepna Rubikova kocka', koja se sastoji od četiri dijela sa svake strane, je najmanja, a svjetski rekord njenog slaganja je ispod sekunde", objasnio je Marko u razgovoru za Klix.ba.

Ovaj cuber je nacionalni rekorder u slaganju kocke zvane Megamiks i nju je na takmičenju složio za dvije minute, 17 sekundi i 47 stotinki. Tada je osvojio prvo mjesto u Bosni i Hercegovini, ali otkako svakodnevno vježba on je lični rekord spustio za 40 sekundi.

Prvi turnir speedcubinga u Banjoj Luci

U Banjoj Luci ovaj sport je tek u povoju i postoji sedam aktivnih brzoslagača Rubikove kocke. Oni imaju sekciju u banjalučkom Bridge klubu koji je u sklopu Saveza misaonih igara RS-a.

Savez će ove godine u Banjoj Luci organizovati prvo otvoreno međunarodno prvenstvo u Speedcubingu koje će se održati od 23. do 24. aprila u Gimnaziji i učestvovat će 52 cubera iz cijelog regiona. Na takmičenju ne postoji starosno ograničenje, najmlađi takmičari imaju 12 godina, dok najstariji ima oko četrdeset.

Koordinator ovog turnira bit će upravo Marko.

On nam je pojasnio da u slaganju Rubikove kocke postoji 15 takmičarskih disciplina, među kojim su: slaganja na slijepo i jednoručno slaganje, a zanimljivo je da će pojedini takmičari svoje umijeće brzog slaganja kocki činiti nogama.

"Slaganje naslijepo ima posebnu metodu i ovdje se koristi klasična Rubikova kocka. Tu se računa vrijeme kada takmičar gleda dokle je stigao sa slaganjem i vrijeme koje se mjeri dok vrši slaganje. Ovo je komplikovana tehnika i samo jedan takmičar iz BiH će učestvovati u ovoj disciplini. U principu svako ko se bavi slaganjem kocki tokom vremena se specijalizuje za određenju disciplinu ili kategoriju kocki", pojasnio je koordinator turnira.

Inteligencija je najvažnija

On je dodao da postoje i neslužbene discipline koje cuberima služe za zabavu i vježbu, a u njima učestvuju čak dva slagača kocke.

"Tu se radi o tehnici gdje cuber koji slaže kocku ima povoj preko očiju dok mu drugi daje upute šta da čini služeći se jednostavnom notacijom. Ovu notaciju zovemo 'abeceda Rubikove kocke' i ona se sastoji od jednstavnih pojmova svedenih na jedno slovo ili broj kako bi se brže komuniciralo i samim tim prije došlo do rješenja", pojasnio je Marko.

Objašnjavajući šta je najbitnije da bi bio brz slagač Rubikove kocke kaže da je najbitnija inteligencija kao brzina shvatanja stvari.

"Mora se znati da inteligencija nije fiksna ili nešto što se razvija po sebi, već se i ona mora vježbati", rekao je na kraju Marko.