Ultra udobni bunker
0

FOTO+VIDEO / Spas od smaka svijeta za 50.000 dolara

Sarajevo-x.com
Ako najave kraj svijeta, onda ne biste trebali imati dilemu oko toga da li se sakriti u bunkeru u koji je utrošeno 10 miliona dolara. Dizajniran je tako da u njemu, u kućnoj atmosferi, može živjeti 200 ljudi godinu dana nakon nuklearnog napada.

Bunker je ultra udoban i osim na atomske bombe otporan je, kako se navodi, na biološki rat, globalni cunami, solarne "bombe" sa Sunca, pad komete, aktiviranje supervulkana...

Dizajnirala ga je kalifornijska firma "Vivos". Prostire se na 1.850 kvadrata, a posjeduje sistem za stvaranje energije, bunare s filtriranom vodom, medicinski odjel, osiguranje, sobu s kompjuterima, te čak zajedničku prostoriju opremljenu s velikim LCD TV-om.

Jedino se postavlja pitanje kako dobiti internet i digitalni TV signal nakon nuklearnog napada ili masovne poplave.

Kako god, Vivos je izgradio mrežu luksuzniih bunkera diljem SAD i sad prodaju mjesta u njima.

Dostupni su na pet tajnih lokacija, a ukopani su na 30-40 metara ispod površine zemlje. Navodno je jedno od skloništa sagrađeno u kalifornijskoj pustinji Mohave.

Porodice koje žele osigurati mjesto u njima trebaju platiti 50.000 dolara po osobi, odnosno 25.000 dolara po djetetu (za kućne ljubimce se ne plaća), dobit će nešto više od devet kvadrata, kao i pristup zajedničkim prostorijama, pomagalima, medicinskoj i stomatološkoj opremi, struji...

Oni koji zakupe prostor u bunkerima, jedino će ih moći koristiti u slučajevima opasnosti, inače neće moći živjeti ili odmarati u njima.

"Oko jedne trećine onih koji su kupili mjesta dolaze iz vojske, agencija za provođenje zakona, sigurnost i opstanak područja, tako da smo prilično dobri u sigurnosti i odbrani", kažu u "Vivosu" i dodaju:

"Drugu trećinu čine medicinski radnici i stručnjaci za tehnologiju. To su grupe koje se suočavaju s katastrofama i svjesni su da ih vlada ne može uvijek zaštititi".

"Vivosova" misija, međutim, ide dosta dalje od pukog preživljavanja ljudske rase. S nadom u izgradnju moderne Noine arke kompanija također prikuplja DNK biljaka i životinja za slučaj da svijet jednog dana bude trebao novi početak.

Stručnjaci navode da je potražnja za atomskim skloništima porasla zbog snažnih zemljotresa, terorizma i predviđanja da će smak svijeta nastati krajem 2012. kada se završava majanski kalendar.