Zanimljivosti
14

Španska božićna tradicija koja nije za svačiji stomak

Klix.ba
(Foto: AFP)
Barack Obama, Madonna, Michael Jackson, kraljica Elizabeta i William Shakespeare samo su neke od ličnosti koje su dobile svoje keramičke figurice u pozi u kojoj vrše veliku nuždu.

Sa spuštenim pantalonama, obnažene stražnjice i dokazom izvršene nužde oni su ovjekovječeni na ovaj način zahvaljujući španskoj božićnoj tradiciji dugoj više stoljeća.

Još 1700-ih godina širom Katalonije uz uobičajene prizore mudraca, pastira i bebe Isusa pojavila se figurica sa seljakom koji čuči. Tada je nazvan "El Caganer", što najblaže rečeno znači "onaj koji vrši nuždu". Gomila izmeta ispod njega smatra se znakom plodnosti i sreće.

Zašto je to tako raspravlja se i danas, a jedna od teorija iz 18. stoljeća objašnjava da su poljoprivrednici koji sebi nisu mogli priuštiti gnojivo na poljima koristili vlastiti izmet. Raznolik izmet označavao je obilniju sjetvu i uskoro postao simbol plodnosti koji je dobio svoju figuricu.

"Prema legendi, ako seljak nije koristio figuricu Caganera, to je značilo da će te godine prikupiti vrlo malo povrća", kazao je Joan Lliteras, poznavalac Caganera, za BBC.

Katolička crkva uglavnom okreće glavu od ove čudne španske božićne tradicije prema kojoj je farmer obnažene zadnjice obično skriven negdje u ćošku, s obzirom da bi njegovo postavljanje naprijed predstavljalo "manjak poštovanja".

S vremenom je tradicionalni seoski Caganer, odjeven u crvenu katalonsku nošnju, dobio društvo u vidu mnoštva poznatih ličnosti, političara i sportskih zvijezda iz Španije i inostranstva.

Katalonci kažu da njihovo predstavljanje na ovim figuricama nije šala na njihov račun.

Sergi Alós Pla, Španac čija porodica već dvije decenije ručno izrađuje Caganere u Gironi, ističe da je to znak poštovanja, iako priznaje da se nekim ljudima sviđa više nego drugima.

Njegova kompanija Caganer.com ima katalog sa više od 350 likova, a svake godine na radost turista dodaju i 40 novih figurica koje se rasprodaju kao suveniri. Tako se figurica sa Obamom pojavila 2008. godine i ubrzo postala vrlo popularna. Među ovogodišnjim novajlijama su Che Guevara, Napoleon, Beethoven, Humphrey Bogart, Kapetan Amerika i Mario Brothers, kao i Pablo Iglesias, lider španske ljevičarske stranke Podemos. On je naknadno dodan zbog velike potražnje.

Za antropologa Louisa Mallarta ovo je dizanje glasa bez razloga.

On vjeruje da Caganera treba hvaliti kao jednu od najčasnijih ličnosti Isusovog rođenja, časnijeg možda i od pastira i Tri kralja. On ističe da Caganeri nude nešto ponizno, što dolazi iz srca, a blisko je farmerima širom svijeta jer se smatra najboljim gnojivom za zemlju.

Iako zvuči nevjerovatno, španska opsesija izmetom ne završava na ovim figuricama. Među Kataloncima je poznat i Caga Tío, doslovno komad drveta s veselim licem oslikanim na jednim krajem i sa crvenom katalonskom kapom. Njegov naziv označava "izmet" i "drvo", a djeca se 15 dana prije Božića brinu o njemu, donose mu hranu i piće, te ga pokrivaju da se ne prehladi noću. Na Badnje veče pjevaju tradicionalne pjesme i udaraju Caga Tíom dok iz njega ne ispadnu slatkiši.