Zanimljivosti
48

Somalske pirate uspješno tjeraju hitovima Britney Spears

Klix.ba
Kapetani brodova koji plove somalskim vodama koriste hitove američke pop zvijezde Britney Spears kako bi otjerali zloglasne somalske pirate.

"Hitovi Britney Spears puštaju se punom snagom kako bi omeli pirate, koji mrze zapadnu kulturu, i spriječili ih u ukrcavanju na brodove", otkrila je oficirka trgovačke mornarice Rachel Owens.

Najviše se koriste hitovi "Baby One More Time" i "Oops! I Did It Again", a pokazali su se efikasnim u sprječavanju piratskih napada.

"Njene pjesme je odabrao sigurnosni tim, jer smatra da ih pirati najviše mrze. Oni ne mogu podnijeti zapadnu kulturu niti muziku, što Britneyine hitove čini savršenim", rekla je Owens, koja radi na supertankerima koji plove afričkom istočnom obalom.

Plovila u ovoj oblasti su u stalnoj opasnosti od piratskih napada koji se ukrcavaju na brodove i zahtijevaju multimilionske otkupnine.

Owens, koja vodi brodove kroz ove vode, navodi da su brodski zvučnici usmjereni ka piratima, kako muzika ne bi smetala posadi.

"Taktika je toliko efikasna, da brodsko osiguranje rijetko mora pribjeći oružju. Čim pirate udarimo sa Britney, oni bježe što brže mogu", kaže Owens.

Steven Jones, koji radi u Sigurnosnoj asocijaciji pomorske industrije, navodi kako će pirati pokušati sve da izbjegnu ili prevladaju muziku, a da bi korištenje Justina Biebera bilo protiv Ženevske konvencije.