Slučaj iz SAD-a
100

Šokantan dokaz da zbog sunca brže starimo

Klix.ba
Čovjek na fotografiji ima 69 godina, ali jedna strana njegovog lica izgleda mnogo starije. On je bio vozač kamiona posljednjih 28 godina, a lijeva strana njegovog lica je mnogo češće bila izložena suncu, što je rezultiralo preranim starenjem.

Svi već znaju da izlaganje sunčevom svjetlu ubrzava starenje kože, ali vidjeti ovako dramatičnu razliku na jednom licu je zaista šokantno. Njegovo stanje se naziva unilateralna dermatohelioza, a nastaje od hroničnog izlaganja sunčevim UVA i UVB zrakama. U njegovom slučaju, to je utjecalo samo na lijevu stranu njegovog lica, piše Gizmodo.

Ovaj slučaj su otkrili i istraživali Jennifer R.S. Gordon i Joaquin C. Brieva, dermatolozi sa Univerziteta Northwestern.

"Šezdesetdevetogodišnjem muškarcu se u periodu dužem od 25 godina postepeno zadebljavala i borala koža na lijevoj strani lica. Fizički pregled je pokazao hiperkeratozu sa naglašenim boranjem, višestruke otvorene komedone i površine sa nodularnim elastozama. Sve se podudara sa Favre-Racouchotovim sindromom kože oštećene svjetlošću, poznatim kao dermatohelioza", piše u njihovom izvještaju.