Gargamel kao Jevrej
0

Sociolog: Štrumfovi su mali plavi nacisti

Sarajevo-x.com
Crtani likovi poznati kao Štrumfovi možda izgledaju nevino, ali nisu nimalo naivni, tvrdi francuski sociolog Antoine Buéno u svojoj novoj knjizi "Le Petit Livre Bleu" (Mala plava knjiga). Grupu malih plavih kreatura koji mirno žive među gljivama on poredi sa nacistima i Staljinovim sljedbenicima.

Za njihovog lidera kaže da se ponaša veoma autoritativno i patrijarhalno, te da Štrumfovi nemaju privatno imanje, a da njihov način života ekonomski odgovara socijalističkom.

Ne samo da muški Štrumfovi liče na naciste, tvrdi francuski pisac, već imaju i ženskog lika, Štumfetu, koji navodno odgovara arijevskom idealu ljepote jer ima plavu kosu i odgovarajuću figuru.

Za njihovog neprijatelja Gargamela kaže da je karikatura Jevreja, a posebno jer je njegov mačak nazvan Azrael.

"Gargamel je ružan, prljav, ima iskrivljen nos i fascinira ga zlato", objašnjava Francuz, ali se tu ne zaustavlja. Naime, Buéno kreatore Štrumfova optužuje i za rasizam.

"Prvi strip, 'Crni Štrumfovi', mogao bi se klasifikovati kao rasna uvreda", izjavio je Buéno za Wall Street Journal. "U tom stripu Štrumfovi su bolesni, a kad se razbole, oni ne postanu ljubičasti niti crveni, već crni, a kad pocrne, izgube svaki trag razuma. Postanu potpuni moroni. Da stvar bude gora, više ne mogu ni govoriti, samo izgovaraju 'nyap nyap nyap'."

Američki izdavači su možda i prepoznali neku istinu u ovim teorijama, pošto su odbili objavljivanje tog prvog stripa. Kasnije su bolesni Štrumfovi postali ljubičasti.

Strip o ovim likovima prvi je osmislio belgijski umjetnik Peyo 1958. godine. Njihove avanture ove godine su pretvorene u film u 3D formatu, a uz njih, između ostalih, glume Hank Azaria, Neil Patrick Harris i George Lopez.

Thierry Culliford, sin kreatora Štrumfova, nije nimalo oduševljen time kako Buéno analizira rad njegovog oca.

"Ne slažem se sa ovom interpretacijom", poručio je u razgovoru za magazin Der Morgen. "Ona je nešto između groteskne i neozbiljne."