Zanimljivosti
0

Slovenija: Umirovljeni bilježnik zatvorio austrijsku vinsku cestu

FENA
Umirovljeni slovenski bilježnik Viktor Žižek izazvao je napetost u odnosima sa susjednom Austrijom blokiravši betonskim zidom vinsku cestu koja povezuje Ratsch i Spielfeld, turistička mjesta u južnoj Štajerskoj, pišu u ponedjeljak slovenski i austrijski mediji.

Cesta dijelom ide preko slovenskog teritorija i Žižekova imanja. Tvrdoglavi vlasnik od 1995. tvrdi da cesta u Sloveniji nije kategorizirana za motorna vozila, pa je do sada izvršio više protestnih blokada.

Žižek tvrdi da bi mu Austrijanci, ako je žele i dalje koristiti za automobilski promet, a ne samo za pješake i bicikliste, morali isplatiti oko 700.000 eura, dok oni smatraju da je za rješavanje tog pitanja zadužena Slovenija i ne pristaju na "ucjenu" vlasnika zemljišta.

Nakon nedavnih neuspješnih pregovora o odšteti sa štajerskim guvernerom Franzom Vovesom, Žižek je prije dva tjedna na sredini ceste postavio zid od armiranog betona visok pola metra, pa je prolaz sada moguć samo za pješake i bicikliste. U rješavanje problema uključile su se i državne vlasti, a ne bude li stvar riješena na bilateralnoj razini, cijeli bi slučaj mogao završiti na sudu, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

"Cestu koristimo već 60 godina i blokada nas ugrožava jer do naših kuća najbližim putem ne mogu voziti ambulantna kola, policija ili vatrogasci", izjavio je za ljubljanski dnevni list Dnevnik gradonačelnik općine Ratsch i zastupnik u austrijskom saveznom parlamentu Ratscha Johannes Zweitick.

Ako se betonski zid ne ukloni do srijede, kako je zatražila štajerska pokrajinska vlada, austrijske će lokalne vlasti, najavio je Zweitick, pokrenuti tužbu protiv Slovenije, a od Žižeka u civilnoj parnici potraživati odštetu počinjenu blokadom.

"Od Slovenije æemo tražiti pravo služnosti za korištenje ceste ceste na Žižekovu imanju jer je koristimo veæ više od 60 godina", izjavio je Zweitick.

Štajerske vlasti objavile su da imaju i alternativni plan po kojem bi za manji iznos od 700.000 eura koje zahtijeva Žižek u vrlo kratkom roku mogle napraviti novu trasu vinske ceste koja bi zaobišla slovenski teritorij i Žižekovo imanje.

Žižek kaže da će insistirati da mu se njegova zemlja plati po traženoj cijeni, a na prijetnje o zaobilaženju njegova imanja navodi da će u tom slučaju na betonsku ogradu postaviti spomenik generalu Rudolfu Maisteru. Riječ je o povijesnoj figuri za koju slovenski povjesničari navode kako je svojim djelovanjem 1918., kad je nakon kapitulacije Austro-Ugarske naredio razoružavanje austrijske žandarmerije u Mariboru, omogućio da taj grad pripadne nastajućoj kraljevini SHS, a ne Austriji.