Uspjeh slijepog umjetnika
0

VIDEO / Slika Volva S60 na eBayu prodata za 3.050 dolara

Sarajevo-x.com
Interpretacija novog Volva S60 slijepog turskog umjetnika Esrefa Armagana nedavno je ponuđena na eBay aukciji. Nakon 52 ponude, konačno je prodana za 3.050 američkih dolara. To je najviša cijena koju je jedno umjetničko djelo postiglo na eBay aukciji sa dobrotvornim karakterom. Čitava zarada bit će donirana svjetskoj uniji slijepih lica.

Kupac Armaganove slike je dilerska kuća Volvo vozila u Quebecu, Kanada.

"Bili smo zaista iznenađeni, kada smo saznali da je kupac slike zapravo diler iz naše vlastite Volvo mreže“, kazao je Lukas Dohle, direktor živih komunikacija i socijalnih medija pri Volvo Cars.

"Zaista smo impresionirani umjetnikom i pratećim video filmom, kojeg nismo mogli prestati gledati. Shvatili smo da bi bilo odlično da jedan Volvo diler posjeduje takvu sliku. Pomislili smo da bi to mogli biti mi“, istakao je Rachel Léonard, generalni direktor Volvo de Quebéc.

Armaganova slobodna interpretacija Volva S60, zabilježila je veliki interes među posjetiocima eBay aukcije.

"Bili smo oduševljeni činjenicom da se Volvo Blind Preview umjetničko djelo prodalo tako dobro. To je najviša cijena koju je jedno umjetničko djelo postiglo na eBay aukciji dobrotvornog karaktera. Vjerujemo da je uspjeh postignut unikatnom prirodom djela, te činjenicom da su učesnici aukcije znali da sav prilog ide u ruke svjetske unije slijepih lica“, kazao je Eric Gazin, predsjednik kompanije Auction Cause, koja je organizirala aukciju u ime Volvo Car korporacije.

Aukcija je započela 7. decembra 2009. godine i prva ponuda je iznosila skromnih 20 dolara. U aukciji je učetvovalo ukupno 17 stranaka, a pratilo ju je 11.300 ljudi, od kojih je 5.800 za aukciju saznalo na različitim internet stranicama. Nekoliko minuta prije zatvaranja aukcije, stigla je i konačna ponuda Volva de Quebec u vrijednosti od 3.050 američkih dolara (oko 2.135 eura).

Aukcija na eBay-u 10 dana od 7. do 17. decembra 2009. godine. Cijela zarada, 3.050 $ bit će donirana svjetskoj uniji slijepih lica. To je organizacija sa sjedištem u Kanadi, koja predstavlja preko 150 miliona sljepih i slabovidnih lica u 177 zemalja članica.

Novi Volvo S60 svoju će premijeru doživjeti na sajmu automobila u Ženevi, početkom mjeseca marta 2010. godine