Wales
0

Skrivao igračke 70 godina u vremenskoj kapsuli

Sarajevo-x.com
Prošlo je više od 70 godina otkako je mali Dewi Rowlands počeo pakovati svoje igračke iz straha da bi mu ih mogle uzeti Hitlerove trupe koje su tih godina napadale zemlje širom Evrope.

U kutiji u ostavi njegova supruga je pronašla voziće, vojnike, drvene kućice, domine, igračke i pisma, stvari koje su stajale skrivene u vremenskoj kapsuli napravljenoj u vremenu kad još uvijek nije bilo TV-a i kompjuterskih igrica. Rowlands je preminuo u 77. godini, a sve do tad ni njegova supruga Brenda nije imala pojma o skrivenim predmetima.

"Bilo je sjajno. Pronašla sam kuglice, slomljene igračke, lješnike, set vozova, helikopter, vojnike, drvenu farmu i životinje iz zoološkog vrta, sve iz dvadesetih i tridesetih godina, stvari koje ste u to vrijeme mogli pronaći u džepovima jednog dječaka", priča supruga.

"Sjećam se da je prije mnogo godina rekao: Ostavi to! i nikad ga nisam o tome ispitivala. Nikad nisam razmišljala o tome dok nisam počela čistiti ostavu", priznala je.

Godine 1937. novine su zabilježile momenat kad je osmogodišnji Rowlands odlučio sakriti stvari iz svoje kolekcije u kapsulu.

Bračni par iz Walesa nije imao djece te je Brenda igračke poklonila gradskom muzeju u Aberystwythu.

"To je apsolutno blago, prikazuje djetinjstvo dječaka koji je rastao tridesetih godina", riječi su Michaela Freemana, kustosa muzeja.

Većina igračaka bila je u dobrom stanju, a iz muzeja su poručili da će ih prikazati na posebnoj izložbi, te se zahvalili gospođi Rowlands na vrijednom poklonu, piše Daily Mail.