Egipat
0

Skoro 200.000 vjenčanja za tri dana Bajrama

Sarajevo-x.com
Saad Faraj, matičar iz sjevernog dijela Kaira, cijeli prethodni mjesec, koliko je trajao sveti muslimanski mjesec Ramazan, nije imao posla. Ipak, u naredna tri dana Bajrama sve to će nadoknaditi.

Praznik kojim se obilježava kraj mjeseca posta prilika je za brojne parove u Egiptu, kao dominantno muslimanskoj zemlji, da kažu sudbonosno da.

"Većina muslimana u Egiptu smatra nepoželjnim sklapanje braka u toku Ramazana. Tad obično zatvorim ured i vrijeme provedem u svom rodnom gradu na delti Nila", priča Faraj za Gulf News. "Situacija se promijeni u posljednjoj sedmici Ramazana kad se ljudi počnu pripremati za vjenčanja."

Faraj ističe kako je u posljednja četiri dana potpisao 10 bračnih ugovora. Polovina njih sklopljena je u noći Lejletul-Kadr jer se mladenci nadaju da će ih Bog nagraditi, pošto ta noć, po muslimanskom vjerovanju, vrijedi više od hiljadu drugih.

Kairski matičar otkriva kako se u toku tri dana Bajrama u njegovoj zemlji očekuje sklapanje skoro 200.000 brakova. Ova brojka bi se mogla i povećati, s obzirom da je školska godina odgođena do 3. oktobra zbog straha od širenja svinjske gripe.

Mladi Egipćani koji se spremaju da "stanu na ludi kamen" odranije su rezervisali restorane i klubove, gdje većina njih održava ceremonije vjenčanja.

"Sedmicama prije Bajrama preplavili su nas upiti i rezervacije osoba koje su se željele vjenčati u jednoj od naše tri sale", otkriva Fathi Hassan, menadžer iz istočnog Kaira. "Mi im osiguravamo uslugu koja uključuje prostor, hranu i piće, a sve naše sale su zauzete za Bajram."

U luksuznim hotelima uz Nil vjenčanje košta i preko 11.000 eura.

"U Egipat sam stigao iz Saudijske Arabije, gdje radim kao vozač", kaže Mahmoud Abdel Hafez (31). "Ovdje ću se vjenčati. Moji i mladenkini roditelji su se služili da je Bajram najbolje doba za to jer znači dvostruku radost, radost Bajrama i radost vjenčanja."