Upisana u Knjigu rekorda
2

Školu Montessori u Indiji pohađa više od 40.000 učenika

Klix.ba
Prvi dan u školi za svakog učenika je posebno iskustvo, no zasigurno je još nevjerovatnije ukoliko dođe u školu koju osim njega pohađa više od 40.000 đaka. Škola Montessori u Lucknowu u Indiji upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda po broju učenika. Naime, u školskoj 2010/2011. godini bilo je 39.437 upisanih, a u ovoj ih je više od 40.500.

Školu Montessori su 1959. godine otvorili Jagdish Gandhi i njegova supruga Bharti i tada ju je pohađalo svega pet učenika. Danas se odjeljenja te škole nalaze na 20 lokacija u Lucknowu, a škola je poznata po izvrsnim rezultatima i dobrim programima razmjene učenika. U školi Montessori uposleno je 2.500 učitelja i nastavnika. Izgrađeno je 1.000 učionica, a škola posjeduje 3.700 računara.

"Uspješni smo jer smo se uvijek trudili da udovoljimo roditeljima i ponudimo najbolju uslugu njihovoj djeci", kazao je Gandhi koji, iako ima 75 godina, još radi u menadžmentu škole.

On je istakao da učenici njegove škole postižu izvanredne rezultate na takmičenjima i da je ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda samo još jedan podstrek da budu bolji, iako veličina škole uopće nije bitna.

Napomenuo je da učenici do 17 godina moraju nositi uniformu i da svaki razred ima 45 učenika.

"U ovako velikoj školi postoje mnoge prednosti, a jedna od njih je što upoznamo mnogo prijatelja. Ali, s obzirom na to koliko ima učenika, potrebno je mnogo truda da biste bili primijećeni. Postoji mnogo više izazova i takmičenja", kazala je za AFP 14-godišnja Ritika Ghosh.

Šesnaestogodišnji Tanmay Tiwari je kazao da se, zahvaljujući školovanju u školi sa tako mnogo učenika, riješio sramežljivosti.

"Školovanje u Montessoriju mi je pomoglo u izgradnji samopouzdanja", istakao je.

Ni profesorima nije lako raditi sa tako mnogo učenika.

"Naći talente među 45.000 učenika je veoma teško", kazao je Raju Singh Chauhan, trener kriketa.

Inače, škola Montessori je svjetski rekord po broju učenika oborila još 2005. godine, kada je upisano 29.212 učenika. Do tada je rekord držala srednja škola u Manili na Filipinima, gdje je bilo upisano 19.738 učenika.