SAD
0

Škola otkazala matursko veče zbog učenice lezbejke

FENA
Jedna škola u američkoj državi Misisipi odlučila je da otkaže matursko veče zbog učenice lezbejke koja je tražila da dođe na žurku obučena u smoking i u društvu svoje djevojke.

Pravilnik srednje poljoprivredne škole u Fultonu nalaže da maturanti mogu prisustvovati završnoj proslavi isključivo u društvu partnera suprotnog pola.

Upoznata s ovim problemom, Američka unija za građanske slobode (ACLU) države Misisipi dala je školi rok da promijeni pravilnik, kako bi 18-godišnja Constanza McMillan mogla da dođe u pratnji svoje djevojke, takođe učenice iste škole, na žurku zakazanu za 2. april.

Umjesto toga, školski odbor je otkazao matursko veče, navodeći da je to učinio u interesu "obrazovanja, sigurnosti i dobrobiti učenika".

Predstavnici ACLU-a smatraju da su ovom odlukom prekšena ustavna prava mlade lezbejke i da je škola u obavezi da sve svoje učenike tretira podjednako.

Škola koju pohađa McMillan nalazi se na sjeveru Misisipija, nedaleko od administrativne granice s Alabamom, oblasti poznate kao "Biblijski pojas".

Riječ je o patrijahalnom kraju, politički desno orijentisanom sa značajnim uticajem konzervativnih protestantskih vjerskih zajednica.