Velika Britanija
0

Skok padobranom u 98. godini života

Sarajevo-x.com
Britanac George Moyse odlučio se nesvakidašnjim podvigom proslaviti svoj 98. rođendan. Naime, ovaj penzioner je skočio iz aviona 3048 metara visine iznad zračne luke u Netheravonu u pokrajini Wilthshire, javljaju britanski mediji.

Pezioner iz Bournemountha želio je svoj 98. rođendan učiniti posebnim, a skokom iz aviona je to zaista učinio uz to prikupivši i novčana sredstva za ustanovu Royal National Life-Boat, odnosno službu spasavanja na kopnu i moru koja djeluje još od 1824. godine.

„Zaista sam uživao u skoku i nisam bio nimalo uplašen. Bio je ovo prvi put da skačem padobranom, ali zasigurno ne i posljednji“, kazao je Britanac dodajući kako je on još uvijek veoma pokretan, bez obzira na godine koje ima.

„Ne volim sjediti kući. Spremim ručak, operem suđe, ispeglam veš i onda odlazim u šetnju. Sretan sam što sam ostao ovako pokretan“, istakao je Moyse.

Njegov unuk Edward Bewer, također, se odlučio skočiti iz aviona zajedno sa instruktorom, a padobran se otvorio nakon 1524 metara slobodnog pada i brzine od skoro 200 km/h.

„Sve ovo je bila ideja mog djeda koji je čitav život podržavao ustanovu Royal National Life-Boat i na ovaj način odlučio zaraditi novac kako bi joj pomogao“, kazao je četrdesetrogodišnji Bewer dodajući da nije bio uplašen jer su s njima sve vrijeme bila dva spasioca koja su brinula za njihovu sigurnost.

Britanska služba spasavanja Royal National Life-Boat ne nalazi se na budžetu, te se izdržava isključivo donacijama, s toga će im novčana pomoć hrabrog penzionera itekako dobro doći.