Zanimljivosti
53

Sjeverna Koreja: Air Koryo je jedina aviokompanija na svijetu sa jednom zvjezdicom

Klix.ba
Sjevernokorejska aviokompanija Air Koryo jedina je na svijetu koja ima samo jednu zvjezdicu. To dokazuju i fotografije Arama Pana iz Singapura, koji je posjetio Sjevernu Koreju u septembru.

Pan je letio iz Kuala Lumpura u Maleziju ka Pyongyangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje. Fotografisao je unutrašnjost aviona kompanije Air Koryo, od kojih su neki napravljeni pedesetih godina. Pan je letio avionom Ilyushin I-18, ruskim Tupolevom Tu-204, kao i helikopterom Mi-17. Za zabavu je putnicima ponuđen samo jedan kanal, na kojem se prikazuju drame i dokumentarci.

Među Panovim fotografijama su fotografije staromodne vage, kao i zastarjelog kokpita aviona bez digitalnih instrumenata.

Avion Ilyushin II-18 leti pomoću propelera, a u upotrebi je 1957. godine. Oficir zadužen za komunikaciju sjedi na sjedištu za putnike i sluša kontrolore leta pomoću starih slušalica. Ovi ruski avioni su veoma izdržljivi, skupe i po 45.000 sati leta, ali je razlika između njih i modernih aviona ogromna.

Agencija Skytrak, koja ocijenjuje aviokompanije, dodjelila je kompaniji Air Koryo samo jednu zvjezdicu, ali su posada i prezentacija ocijenjeni sa tri zvjezdice.

U martu 2006. godine je kompaniji Air Koryo zabranjeni letovi u Evropskoj Uniji. U martu je dozvoljen let samo avionu TU-204.

Pan je u početku bio uplašen, ali mu je tokom leta bilo zabavno. Njegove fotografije pogledajte u prilogu.