Zanimljivosti
40

Sistem za provjeru pasoša mu nije prihvatio fotografiju zbog kosih očiju

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Novozelanđaninu azijskog porjekla Richardu Leeju odbijen je zahtjev za pasoš jer ima previše kose oči. Lee se nije ljutio i ne misli da je riječ o rasizmu.

Ovaj DJ i student avioinžinjerstva poslao je svoju fotografiju na online provjeru Ministarstvu vanjskih poslova Novog Zelanda. Tu fotografiju je sistem označio kao grešku zbog "zatvorenih očiju", iako su njegove oči na fotografiji otvorene.

"Ne ljutim se. Uvijek sam imao male oči, a sistem za prepoznavanje lica je relativno nov i nesofisticiran", rekao je ovaj 22-godišnjak za Reuters.

Lee studira u Melbourneu, u Australiji. Rođen je na Tajvanu, ali je odrastao na Novom Zelandu. Pokušavao je obnoviti svoj pasoš kako bi se mogao vratiti u Australiju nakon Božićne pauze.

Kada je kontaktirao Ministarstvo vanjskih poslova, rekli su mu da je na njegovim očima bilo previše sjenki. Lee je poslao novu fotografiju i pasoš je obnovljen, a softver je prihvatio iz devetog pokušaja.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Novog Zelanda rekao je da otprilike 20 posto fotografija bude odbijeno jer ljudima oči budu zatvorene.

Lee je, šaleći se na svoj račun, na svom Facebook profilu postavio izobličenu fotografiju na kojoj su mu uvećane oči uz poruku: "Nadam se da će sistem prihvatiti ovu fotografiju".