Čudo od djeteta u Ohiu
6

Šestogodišnjak ima veći IQ od Alberta Einsteina

Sarajevo-x.com
Jedan šestogodišnji dječak iz Ohia proglašen je najpametnjim djetetom na svijetu nakon što je dokazano da dječak ima IQ preko 176, kakav nisu imali ni najveći svjetski geniji, piše USA Today.

Pranav Veera, šestogodišnje čudo od djeteta, zna nabrojati redom sve američke predsjednike od prvog do posljednjeg, te zna koliko su mandata proveli na mjestu predsjednika SAD. Pranav također zna abecedu unazad, ima izvanredno fotografsko pamćenje, no kao i sva druga djeca obožava video igre i igranje napolju.

Na prvi pogled, Pranav liči na bilo kojeg šestogodišnjaka, no dječak dokazano ima IQ od 176 što se dešava u jednom od milion slučajeva. Sam Albert Einstein, jedan od najvećih naučnika svih vremena, imao je IQ 160.

Roditelji su primjetili da je dječak izvanredno inteligentan dok je bio star četiri godine jer je raspoznavao slova abecede te pamtio boje svakog pojedinog slova plastičnih komada alfabeta s kojima se igrao.

'Pored toga što ima izvrsnu memoriju i zapažanje, Pranav je i radoznao. Stalno nas ispituje o raznim stvarima i traži nova rješenja za određene stvari. Dok djeca u njegovom razredu uče brojeve do 10, Pranav već zna računske operacije', govori dječakova majka, Suchitra Veera.

Roditelji su dodali da, iako su svjesni da je njihov sin iznadprosječno inteligentan, žele da nastavi ići u školu s vršnjacima te da je rano pričati o preskakanju razreda i dodatnim aktivnostima.

'Želimo da naše dijete normalno odrasta, a ukoliko bude htio znati više, mi smo tu da mu pomognemo', zaključuju Veere.