Kampanja protiv pušenja
0

Seksualne insinuacije u reklami šokirale Francusku

Sarajevo-x.com
Kampanja protiv pušenja, u kojoj su prikazani tinejdžeri koji simuliraju oralni seks sa cigaretama, izazvala je bujicu polemika i kontroverzi među Francuzima. Kritičari su je ocijenili kao uvredljivu jer sugeriše da postoji povezanost između oralnog seksa i pušenja cigareta.

Reklama, objavljena početkom ove sedmice, prikazuje starijeg čovjeka u odijelu, kako rukama prema svom međunožju gura glavu tinejdžerke, koja drži cigaretu u ustima. U drugoj verziji prikazan je tinejdžer u istoj pozi i sa istom insinuacijom. Slogan kampanje glasi "Pušenje predstavlja robovanje nikotinu".

Autori reklame iz organizacije Droits des Non - Fumeurs, koja se bori za prava nepušača, rekli su da im je prvenstveno bio cilj da šokiraju javnost.

Reklame, koje će biti objavljene u novinama i barovima, upućene su mladim ljudima u Francuskoj, koji sve više puše cigarete, bez obzira na zabrane pušenja u restoranima i barovima.

Francusko ministarstvo zdravstva izdalo je izvještaj u kojem se nikotin navodi kao najveći uzročnik kancerogenih oboljenja u ovoj zemlji.