Smiješna afera
0

Šef MI6 u gaćama na Facebooku

SRNA
Fotografije Johna i supruge
Fotografije Johna i supruge
List Guardian danas piše o najnovijem bezbjednosnom "skandalu" koji je potresao Veliku Britaniju, a tiče se objavljivanja fotografija i nekih ličnih podataka prvog čovjeka britanske tajne službe MI6 na Facebooku, internetskom sajtu za druženje.

Donedavno je u Velikoj Britaniji bilo kažnjivo objaviti čak i ime prvog čovjeka jedne od tajnih službi Njenog veličanstva, ali u današnje vrijeme kriterijumi nisu više tako strogi, navodi Guardian.

Supruga Sir Johna Sawersa, šefa MI6, dobro će razmisliti kada sljedeći put bude riješila da postavi fotografije svog muža u kupaćim gaćama na plaži i ostavi kućnu adresu na Facebooku.

Britanska Liberalno-demokratska partija je odmah po objavljivanju vijesti da su se takvi podaci pojavili na internetu zatražila parlamentarnu istragu o posljedicama njihovog objavljivanja, a brojni analitičari i britanski ministar vanjskih poslova David Miliband bacili su se u javnu raspravu o eventualnoj opravdanosti takvog poteza i mogućim implikacijama objave osjetljivih informacija.

Kada se ovakve stvari dese, treba objektivno razmotriti rizike po pojedince i njihove porodice, smatra Guardian, ali Britaniji nije potrebna još jedna parlamentarna istraga. S obzirom na to da su sporne fotografije i podaci brzo uklonjeni sa Facebooka, čitava "afera" može se smatrati prenapuhanom, zaključuje list.