Šokantno
0

Sedmogodišnjakinja umrla od gladi u Britaniji

Sarajevo-x.com
Ovakvo nešto niko nije očekivao da će vidjeti u Britaniji u 2008. godini. Šestero izgladnjele djece ležalo je na krevetu u jednom domu. Za jedno od njih, sedmogodišnju Khyru Ishaq pomoć je stigla prekasno. Umrla je u bolnici nekoliko sati kasnije.

Sinoć su Khyra i njena braća i sestre bili toliko gladni da su ukrali hljeb postavljen pticama u obližnjoj bašti. Začuđeni susjedi u Handsworthu u Birminghamu izjavili su da ih prije toga nisu vidjeli na ulici skoro mjesec dana, nakon što su ispisani iz škole jer su ih druga djeca zadirkivala.

Mnogo je pitanja koja se postavljaju u vezi s ovim slučajem. Najvažnije od njih je kako je moguće da je dozvoljeno da jedno dijete umre na ovakav način pored roditelja, učitelja, doktora, susjeda i drugih ljudi. Lokalni član parlamenta Khalid Mahmood je bijesan na vlast i socijalne radnike koje okrivljuje za ogromnu nekompetenciju.

Khyrina majka Angela Gordon i njen momak Junaid Abuhamza koji je živio s njima, našli su se na sudu zbog nebrige za djecu i do daljnjeg će biti u pritvoru.

Drama je otkrivena kad je Hitna pomoć pozvana u kuću Khyrinih jer je djevojčica imala probleme s disanjem. Doktori su, nakon što su vidjeli u kakvom su stanju djeca, odmah pozvali policiju. Jedan od njih se rasplakao.

Nezaposlena 33-ogodišnja majka izgladnjele djece preobraćena je muslimanka čija je porodica u Veliku Britaniju došla iz Jamajke. Susjedima je govorila kako djeca u školi zadirkuju njene mališane jer su nosili muslimansku odjeću. Zato je odlučila nastaviti njihovo školovanje kod kuće. Knjige engleskog i matematike mogle su se vidjeti svuda po domu ove porodice.

Socijalna služba u Birminghamu odbila je reći da li je slučaj ove porodice od ranije poznat njihovoj ustanovi.

Otac preminule djevojčice se odselio prije tri godine. Khyrina tetka je izjavila da kad je zadnji put vidjela djecu, ona su sva bila savršeno zdrava.

Susjedi priznaju da su znali da je ova porodica prolazi kroz težak period, ali ističu kako su djeca, kad su ih zadnji put vidjeli, izgledala normalno i sretno.

Nije rečeno u kakvom je sada stanju ostalih petero djece, piše Daily Mail.