Zanimljivosti
52

Sedam zanimljivih činjenica o Drugom svjetskom ratu: Posljednji zarobljenik oslobođen 2000. godine

Klix.ba
Bill Millin
Posljednji zarobljeni vojnik iz Drugog svjetskog rata oslobođen je tek 2000. godine i to nakon što je slučajno pronađen u Rusiji.

Riječ je o mađarskom vojniku po imenu Andras Toma koga su zarobile sovjetske snage 1944. godine. Slučajno je otkriven tek 2000. godine u jednoj psihijatrijskoj bolnici u Rusiji, a nedugo poslije je umro.

Kada je počeo Drugi svjetski rat, odnosno napad Njemačke na Veliku Britaniju, sve opasne životinje iz zoološkog vrta u Londonu su preventivno ubijene kako ne bi ugrozile stanovništvo svojim bijegom.

Još jedna zanimljivost vezana je za Veliku Britaniju. Kralj George VI, kao kralj Ujedinjenog kraljevstva, bio je u ratu s Njemačkom, ali je istovremeno kao irski kralj primao akreditive njemačkih diplomata. Nakon rata, kao kralj Indije i Pakistana, jedno vrijeme bio je u ratu sam sa sobom, piše Business Insider.

Bernard Jordan, ratni veteran, 2014. je nestao iz staračkog doma. Nakon potrage, ispostavilo se da je obukao svoje odijelo sa ratnim priznanjima te otišao na obilježavanje 70 godišnjice iskrcavanja u Normandiji.

Nijemci koji su kao ratni zarobljenici bili u Kanadi tako su dobro tretirani da se većina njih nikada nije željela vratiti u Njemačku.

S druge strane, Hanns Scharff, njemački oficir, vjerovao je, za razliku od uobičajene njemačke prakse, kako zarobljenike ne treba maltretirati ili ubijati. Umjesto toga, vodio ih je na duge šetnje, omogućavao im kupanje u bazenima i druge pogodnosti vjerujući da će sami otkriti vojne tajne. Nakon rata se preselio u SAD.

Bill Milin je jedini koji se u Normandiji iskrcao sa gajdama umjesto sa puškom. Irski i škotski vojnici insistirali su da s njima ide i svirač, a Milin je preživio iskrcavanje iako su mnogi oko njega ubijeni. Njemački vojnici su kasnije pojasnili da ga nisu ubili jer su mislili da se radi o luđaku.