Zanimljivosti
0

Saznajte koja su najneobičnija sela i gradovi na svijetu

Sarajevo-x.com
Monowi
U svijetu postoje brojna mjesta koja su karakteristična samo zbogsvojih stanovnika. Možda vas nekad put navede u selo blizanaca, ili, možda selo patuljaka, a prava avantura bi bila krenuti u najudaljenije selo na svijetu.
  1. Selo koje ima samo jednog stanovnika, SAD

Monowi je selo u Sjedinjenim Američkim Državama koje je '30-ih godina prošlog stoljeća imalo oko 150 stanovnika. Za vrijeme 2000. godine stanovnici sela bili su samo bračni par Rudy i Elsie Eiler, a otkad je Rudy preminuo 2004. godine, Elsie je jedina preostala stanovnica sela. Ona je ujedno i načelnica i plaća poreze sama sebi. Svake godine Elsie mora proizvesti plan potrošnje četiri ulične svjetiljke kako bi joj bio odbren budžet za javnu rasvjetu.

  1. Selo na štulama, Filipini

Selo na štulama nalazi se u blizini Samalskih otoka, država Filipini. Selo naseljavaju pripadnici muslimanske manjine Badjao i čine pet posto filipinskog stanovništva. Poznati su i pod nazivom "morski Romi", hrane se isključivo onim što upecaju, a jedina veza sa kopnom im je koralni put.

  1. Grad šaha, Rusija

Selo koje ima šahovsku temu nalazi se u Rusiji, a centar sela čini Šahovska palata. Selo je uglavnom slabo naseljeno a dizajnirao ga je predsjednik koji je bio opsjednut šahom Kirsan Ilyumzhinov.

  1. Selo blizanaca, Indija

Selo u kojem ima 250 registriranih parova blizanaca je Kodinhi u Indiji. Doktor Krishan Sribiju proučavao je blizance u selu šest godina, ali on pretpostavlja da ih ima od 300 do 350 parova. Seljani tvrde da se broj blizanaca povećava.

  1. Selo smeća, Egipat

Smeće selo ili kako se zove Manshiyat Naser, nalazi se na periferiji Kaira u Egiptu. Ekonomija sela zasniva se na sakupljanju i recikliranju smeća. Iako selo ima ulice, prodavnice i stanove, nedostaje mu infrastruktura pa često nema tekuće vode ni struje.

  1. Selo patuljaka, Kina

Visina stanovnika sela patuljaka nije veća od metar i po. Planinska komuna Kunming predstavlja utočište za dimkriminirane patuljke ili ljude koji su bili dio zabavnih karavana, a žele se penzionisati.

  1. Selo koje ne upotrebljava pamuk, Indonezija

Indonezijsko selo Margomulyaappear njeguje višegodišnju tradiciju koja zabranjuje korištenje pamuka, iako pamuk raste u izobilju. Postoji posebno vjerovanje u selu da ukoliko neko stavi kapok pamučno punjenje u jastuk ili madrac snaći će ga velika nesreća i zato se niko od seljana ne usuđuje staviti kapok u svoj madrac.

  1. Podzemni grad, Australija

Coober Pedy ime je grada u južnoj Australiji i njegovi stanovnici izabrali su da žive pod zemljom kako bi izbjegli nesnosne vrućine pustinje. Kopanje i izgradnja podzemnog grada košta koliko i gradnja običnog grada. U procesu kopanja mnogi stanovnici pronalaze drago kamenje i tako otplaćuju svoje kuće.

  1. Najudaljenije selo na svijetu

Edinburgh na sedam mora ime je sela na najudaljenijem otoku na svijetu Tristan da Cunha koji je udaljen 2.400 kilometara od najbližeg naseljenog mjesta Saint Helena.