Upoznajte superljude
0

Saznajte ko ima najbolji servis, najbrže prste i ko najduže izdrži pod vodom

Klix.ba
Tom Sietas
Tom Sietas
Od nevjerovatnog servisa Serene Williams i čovjeka koji je naučio islandski jezik za samo sedam dana, pa do pijanistice koja ima najbrže prste na svijetu, upoznajte neke ljude koji zaista imaju nadljudske sposobnosti.

Serena Williams je osvojila 30 Grand Slam titula i 46 turnira najviše zahvaljujući svom servisu koji dostiže brzinu veću od 200 kilometara na sat. Mnogi eksperti vjeruju da je njen servis najbolji servis ikada viđen u ženskoj kategoriji, a Pete Sampras ga je mnogo puta nazvao i savršenim. Njen prvi servis ima srednju brzinu kao kod većine muškaraca, dok je njen drugi servis u prosjeku brži nego kod većine pripadnika jačeg spola. Najveće iznenađenje predstavlja činjenica da je njena snaga prirodna, a ne rezultat mnogih sati provedenih u teretani. Prilikom jednog intervjua Serena je rekla: "Rođena sam ovakva. Nikada nisam dizala tegove i nikada i neću".

Za Toma Sietasa razmišljanje je neprijatelj, jer razmišljanje troši kisik. On to sebi ne može priuštiti jer pod vodom provodi čak 22 minute. Ekstremni ronioci su poznati po nevjerovatnoj kontroli nad svojim tijelom i disanjem, ali Sietas je za jednu klasu iznad svih ostalih. Otkako se počeo baviti ovim sportom, Sietas je pomjerio granice ljudske izdržljivosti i oborio 22 rekorda. U svom posljednjem poduhvatu, Sietas je držao dah 22 minute i 22 sekunde, čime je oborio svoj stari rekord za pet minuta. Ovaj ekstremni ronilac, čija su pluća za 20 posto veća nego kod prosječnog čovjeka je rekao: "Što su vam misli emocionalnije, to imate većih problema. Ukoliko počnete razmišljati o svojoj djevojci, povećat će vam se broj otkucaja srca, a to nije nikako dobro".

Otac Judit Polgar je svojevremeno imao jednu teoriju koja kaže da se genije ne rađa već stvara. Zbog toga je odlučio svoje tri kćerke ispisati iz škole i od malih nogu ih fokusirati na savladavanje svih mogućih strategija u šahu. Jedna od njegovih kćerki, 36-godišnja Judit, je danas najbolja šahistkinja svih vremena i jedina žena koja je ikada ušla na listu deset najboljih šahista. Judit je zajedno sa svojim sestrama u početku igrala šah samo po deset minuta dnevno. Vremenom su se ti treninzi produžavali i kada je njoj bilo 12 godina, šah je igrala deset sati dnevno. Judit je 1991. godine, sa svojih 15 godina postala najlmađi velemajstor u historiji. Tokom svoje karijere uspjela je pobijediti i Borisa Spasskyja i Garryja Kasparova, kao i devet svjetskih šampiona.

Tridesettrogodišnji Daniel Tammet je autistični savant, osoba koja ima nevjerovatnu sposobnost učenja matematike i jezika. Tammet je u stanju zapamtiti 22.514 decimala broja PI, može u trenutku izračunati kompleksne matematičke izraze, a jednom prilikom je naučio islandski jezik za samo sedam dana. Kako kaže Tammet, on brojeve vidi i osjeća kao zasebna tijela. Njegova knjiga, pod imenom "Born on a Blue Day", je prevedena na 23 svjetska jezika. Na početku knjige Tammet piše: "Ne želim da me ljudi gledaju kao genija. Genijalci su često usamljeni. Dugo sam se borio sa time i sada samo želim da se povezujem sa ljudima".

Ukoliko želite vidjeti najbrže prste na svijetu dovoljno je da na internetu potražite ime Yuja Wang. Ovu 25-godišnjakinju mnogi eksperti nazivaju najdarovitijom pijanisticom na svijetu. Čak je i najveći kritičari opisuju kao jedan od najvećih fenomena. Neki od najvećih svjetskih dirigenata traže njene usluge. Wang trenutno svira u Londonskoj filharmoniji i Bostonskoj simfoniji. Wang je odrasla u Kini, a klavir je počela svirati sa šest godina. Jednom prilikom je jedan kritičar napisao: "Sve što mogu reći je da Yuja Wang ima duge prste. Mislim da ima duge prste... prebrzo se kreću da bih dobro vidio".