Zanimljivosti
0

Savršena kamuflaža ili samo suhi jesenji list?

Sarajevo-x.com
Na prvi pogled izgleda kao da se na fotografiji nalazi osušeni, jesenji list, koji oblikom podsjeća na guštera, pa, zapravo se i radi o savršenoj kamuflaži malog gecko guštera.

Gecko, s repom koji podsjeća na list, savršeno se uklopio u svoju okolinu, da bi ne tako oštro oko povjerovalo da se zaista radi o samo jednom osušenom listu na grani.

Razlika u boji između guštera i ostalog lišća je u samo jednoj nijansi. Prvi vrhu tijela guštera smeđa boja je nešto svjetlija od boje ostalog lišća.

No, bez obzira na savršenu kamuflažu, ukoliko pažljivije pogledate uočit ćete na lijevoj strani fotografije noge guštera kojima se pričvrstio za granu.

Predivna fotografija načinjena je u Nacionalnom parku Andasibe-Mantadia na Madagaskaru.

Ova vrsta guštera može narasti do devet centmetara, a savršeno se kamuflira u osušeni list, kako bi se uklopila u prirodno okruženje madagaskarskih prašuma.

Boje ovog guštera su smeđa ili siva, ali može se transformisati u zadivljujuću žutu, zelenu, narančastu ili roze nijansu.

Ova jedinstvena vrsta guštera kamuflirana može provesti i cieli dan na jednom mjestu, a reaguju tek ukoliko budu pomjereni.

Kada je prerušavanje u pitanju pravi su majstori, no izvrsni su i lovci. Njihove velike oči omogućavaju im da noću love svoj plijen, insekte.

Veoma su prilagođeni životu u prašumi, a podvrste ovih guštera se još uvijek otkrivaju.

Mještana je, pak, strah ovih 'đavolskih' guštera jer kada ih slučajno uznemire oni se glasaju bučnim siktanjem.