Umjetnički performans
0

Šarene domine na mjestu nekadašnjeg Berlinskog zida

SRNA
Velike šarene domine, djelo njemačkih studenata, postavljene su duž nekadašnjeg Berlinskog zida i biće oborene sutra u okviru obilježavanja 20. godišnjice pada zida koji je dijelio grad skoro tri decenije.

Na dominama visine 2,3 metra, napravljenim od stiropora, ispisane se poruke kao "mi smo jedan narod" i "srce koje krvari".

Oko 1.000 domina postavljeno je u dužini od oko 1,5 kilometara, a biće oborene sutra u sklopu proslava pada Berlinskog zida.

Očekuje se da će bivši poljski lider Leh Valesa, čiji je pokret Solidarnost igrao ključnu ulogu u padu komunizma u istočnoj Evropi, oboriti prvu dominu u ponedjeljak što će biti početak umjetničkog performansa.

Američki državni sekretar Hilari Klinton, britanski premijer Gordon Braun, francuski predsjednik Nikolas Sarkozi i ruski predsjednik Dmitri Medvedev prisustvovaće sutra obilježavanju godišnjice rušenja Berlinskog zida. Zid je srušen 9. novembra 1989. godine.

Njemački kancelar Angela Merkel, koja je bila stanovnik nekadašnje Istočne Njemačke prije pada Zida, rekla je da je to bio dan koji je promijenio živote mnogih, pa i njen.

 "Zaista je dobro što možemo da proslavimo ovaj dan sa našim evropskim susjedima. Mi Nijemci nećemo zaboraviti naše susjede  i saveznike koji su omogućili ujedinjene Njemačke", rekla je Merkelova.
Prema istraživanjima, 136 ljudi je ubijeno u pokušaju da pređu Berlinski zid tokom 28 godina.