Zanimljivosti
0

Saobraćajna buka pretvorena u muziku

SRNA
Njemački muzičar Florian Fricke obilazi najveće gradove svoje zemlje i koristi saobraćajnu buku za stvaranje muzike uz pomoć osam specijalno dizajniranih instrumenata.

Fricke želi da svojim projektom "Urbani audio" ispita kompozicione potencijale gradskog saobraćaja.

    Dok vozila prolaze pored instrumenata u obliku velikih lopti koje privremeno postavlja pored prometnih raskrsnica, njihove žice vibriraju o stvaraju zvuk koji se snima i potom miksuje u pokretnom studiju.

    	"Vozači stvaraju simfonije specifične za svoje gradove. Razlike među gradovima mogu da se čuju u kompozicijama -  u nekim gradovima vozači su agresivniji i više koriste sirene, a u nekima voze na tiši način", izjavio je muzičar.

    Prolaznici mogu da poslušaju muziku putem slušalica koje su priključene na instrumente, a njihovo reagovanje uglavnom je pozitivno, navodi autor projekta.

    	"Većina ljudi ne može da vjeruje da saobraćaj može da stvori tako meditativnu muziku. Smatraju da je ova muzika veoma opuštajuća", rekao je Fricke .

    On se nada da će objaviti album sa snimcima simfonija iz svakog grada koji će obići do završetka projekta u Berlinu 3. oktobra.