Izborila se za status
0

Samohrana majka radi u rudniku

Sarajevo-x.com
Rudari su obično muškarci. To je posao koji se zbog svoje težine oduvijek smatrao nezamislivim za ženu. Ipak, Elaine Mormon (52) dokazuje drugačije.

Elaine je napravila prodor u "muški svijet" nakon dvogodišnje polemike oko davanja statusa rudara jednoj ženi.

Seksualna diskriminacija ju je uvrijedila i odlučila se boriti do kraja.

Majka 13-godišnje djevojčice svoje dijete svako jutro prati u školu, a potom odlazi u svoju smjenu rudnika Clearwell u Gloucestershireu. Stavlja na glavu zaštitnu kacigu, kupi svoj alat i radi duboko pod zemljom.

Rudnik u kojem iskopava bogat je okerom, željeznim oksidom koji se koristi za slikanje i u proizvodnji kozmetike.

U rudnik ju je prvi put odveo njen otac, i to kad je još bila djevojčica.

"Moja porodica je radila u rudniku godinama, pa sam i ja naslijedila taj posao", kaže Britanka. "Nije to za svakoga. Ponekad se kroz tunele morate jako skupiti, a zna biti vruće i neugodno. Ipak, ja to volim. Obično kopam sama, mirno je i izgubim predstavu o vremenu."

Kad se sa 50 godina pokušala registrovati kao slobodni rudar, jedan od uslova bio je da je muškarac.

"Ovdje sam rođena, tu sam radila godinama i da, imam više od 21 godine. Jedini problem bio je što nisam muško", kazala je.

Zakonom iz 1838. godine ostao je taj uslov na snazi, ali Elaine je odlučila da je vrijeme za promjene. Predala je slučaj na sud, ali su je prvobitno odbili. Kasnije se izborila za registraciju.

"Kad su me nazvali da mi jave da sam prihvaćena, bila sam oduševljena. Godinama kopam u rudniku i sad imam i titulu i beneficije koje nosi taj posao", prokomentarisala je za "Daily Mail".