Zanimljivosti
0

Samoa preskače 30. decembar

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Otočje Samoa promijenit će vremensku zonu kako bi se uskladilo s glavnim trgovinskim partnerima Australijom i Novim Zelandom te će preskočiti petak i s četvrtka izravno ući u Silvestrovo, a hotelijeri tu fantomsku noć gostima neće naplatiti.

Smještena u južnome Pacifiku, Samoa je sada u vremenskoj zoni GMT+11, a s promjenom će se približiti državama gdje se Sunce najranije rađa.

Premijer Tuilaepa Sailele Malielegaoi održat će prigodan govor uz pjevanje i spektakl, a pošte su događaj popratile posebnom edicijom poštanskih maraka.

Prigodna nagrada čeka i turiste kojima hotelijeri noć na petak neće naplatiti jer "ona ne postoji". Poslodavci neće biti te sreće i radnicima će morati platiti "fantomski radni dan".

S aktualnom vremenskom zonom gubimo "dva radna dana u sedmici“, rekao je premijer te objasnio: "Kad je kod nas petak, na Novom Zelandu je subota, a kad smo u nedjelju u crkvi, u Sydneyju i Brisbaneu već rade."

Samoa je sada 21 sat iza Australije i 23 iza Novog Zelanda, a nakon 31. decembra 2011. bit će sat ispred Wellingtona i tri sata ispred Sydneyja.

Samoanci su sadašnju vremensku zonu izabrali prije 120 godina kada su njihovi glavni trgovinski partneri bili Sjedinjene Američke Države i Evropa.