Indijsko "selo neženja"
0

Sami grade cestu da privuku mladenke

Sarajevo-x.com
Foto: BBC
Foto: BBC
U Barwaan Kalau u indijskoj državi Bihar živi preko 100 neoženjenih muškaraca, te je ovo selo stoga dobilo naziv "selo neoženjenih". Tamošnji mještani došli su na ideju da se protiv ovog usuda bore gradnjom nove ceste. Novih šest kilometara puta trebalo bi koristiti njihovim nastojanjima da stupe u brak.

121 seljak starosti između 16 i 80 godina neoženjen je, a posljednje vjenčanje ovdje je priređeno prije 50 godina. Razlog tome je nepristupačnost selu, kazali su za BBC.

"Čak i oni koji su se uspjeli oženiti učinili su to krišom privremeno se preseljavajući rodbini u druga sela koja su pristupačnija", priča Ram Chand Kharwar, 50-godišnji neženja.

Osim ovog, seljani se boje i maoističkih militantskih grupa koje operiraju u ovoj području. Problem je i sa vodom, nezaposlenošću i školom koja nema učitelja. Najbliža policijska stanica i bolnica su udaljene 45 kilometara. Sve su to razlozi zbog kojih se porodice odlučuju da svoje kćeri udaju za perspektivnije muškarce, a ne mještane ovog sela.

"Naš najveći problem je brdski teren kroz koji je teško proći", kaže 40-godišnji Ram Lal Yadav. Mještani se nadaju da će izgradnjom ceste privući potencijalne partnerice i to nakon što ih prvi put u historiji posjeti i jedan od političara.

Socijalni radnik Ram Chandra Singh Yadav u političkoj kampanji za izbore 2005. obećao je da se i on sam neće oženiti dok u selu koje ima 1.500 stanovnika ne bude otvorena cesta. Ipak, nakon što je iskoristio podršku lakovjernih seljana, oženio se i napravio veliku zabavu. Sada je otac dvogodišnje kćerkice.

Sve to potaklo je mještane da uzmu stvari u svoje ruke i sami izgrade cestu koja će im olakšati život. U toku prethodnih par mjeseci već su napravili 3 kilometra puta koji sami projektuju i grade opskrbljeni alatom i optimizmom.

"Uskoro će biti gotova i nadamo se da ćemo se jednog dana i mi oženiti", kaže 28-godišnji Sheo Kharwar.

Ipak, ova priča mogla bi loše završiti jer se "selo neženja" nalazi u zaštićenoj zoni u divljini, gdje svi radovi moraju unaprijed biti najavljeni i odobreni od strane vlasti. To što seljaci rade je protuzakonito, kaže Ram i poručuje da će protiv njih biti pokrenute odgovarajuće akcije.