Oxford American Dictionary
0

SAD: Glagol "unfriend" proglašen za riječ godine 2009.

FENA
Glagol "unfriend" proglašen je za riječ godine 2009., prema izboru izdavačke kuće koja izdaje rječnik "New Oxford American Dictionary", a među finalistima bile su riječi poput "hashtag", "sexting" ili "birther".

Glagol "unfriend" znači ukloniti nekoga kao "frienda" (prijatelja) sa socijalne mreže poput Facebooka.

"Ta riječ ima i raširenost i potencijalu dugovječnost", istaknula je u saopćenju Christine Lindberg, leksikografkinja Oxfordova programa američkih rječnika, navodi Reuters.

"U kontekstu internetske socijalne mreže, njezino je značenje razumljivo, tako je da njezino prihvaćanje kao modernog glagola zanimljiv izbor za riječ godine", dodala je Lindberg.

Među ostalim su finalistima u izboru za riječ godine bili termini poput "hashtag", koju korisnici Twittera rabe za tražanje isto označenih "tweetsa", zatim "intexticated" za ljude koji šalju tekstualne poruke mobitelom dok voze, te "sexting" za slanje seksualno eksplicitnih SMS poruka i fotografija mobitelom.

Od ekonomskih termina u finalu su bili "freemium", poslovni model koji uključuje i besplatne usluge te "funemployed", koji se odnosi na novozaposlene koji svoj status koriste za zabavu ili za druge interese.

Među finalistima je bila i riječ "birther" - pripadnik pokreta koji osporava da je Barack Obama rođen u SAD-u čime mu se osporava predsjednički legitimitet, ili "choice mom", za ženu koja odluči biti samohrana majka.

Među novim su riječima u užem izboru bili i "deleb", kovanica koja znači mrtva zvijezda (dead+celebrity) te "tramp stamp" za tetovažu na donjem dijelu leđa, obično kod žena.