Amputirac Damon Goodson
0

S protezom na nozi pobjeđuje na borilačkim takmičenjima

Sarajevo-x.com
Damon Goodson
Damon Goodson
S obzirom da Damon Goodson ima samo jednu nogu, njegovi suparnici na međunarodnom turniru borilačkih vještina možda su mislili da će ostvaritu laku pobjedu.
No, sada su bolje upoznati - Goodson je pobijedio nekoliko takmičara prije nego što je poražen u borbi za bronzu. U utorak je Daily Mailu izjavio kako se nada da će postati poluprofesionalni takmičar.

"Želim pokazati da ako imate protezu na nozi to ne znači da ne znate čuvati leđa. Možete ostvariti koliko i bilo ko drugi", kaže on.

Ovom 26-godišnjaku iz britanskog gradića King's Lynn desna noga je amputirana prije sedam godina, zbog raka kostiju. U subotu je stigao do četvrtog kruga i borbe za bronzu na međunarodnom takmičenju 'Wakarishin and Kokoro Kai'.

To mu je bilo prvo takmičenje u borilačkim vještinama, a sad već želi postati poluprofesionalac.

Rekao je kako je stvarno zadovoljan svojim nastupom za vikend. On čak može udarati nogom na kojoj ima protezu koristeći posebnu tehniku koju je razvio uz svog instruktora, gdje balansira kako mu proteza ne bi odletjela nakon određenih poteza.

Svake sedmice on provede pet sati trenirajući džijudžicu, četiri sata je u teretani, jedan sat vježba kik boks, a dva sata trenira mješovite borilačke vještine.

Goodson je u kik boksu uživao još kao dijete, a džijudžicu je počeo trenirati četiri godine nakon što je ostao bez noge.

Goodsonov trener, majstor Dell Mann, kaže da njegov učenik može poslužiti kao dobar primjer ostalim amputircima.

"Prilagodio sam treninge njemu jer ima samo jednu nogu. Sa mnom je već dvije godine i pokazao je da osobe s invaliditetom mogu raditi isto, ako ne i bolje od drugih", kaže trener i dodaje:

"On je sad vrlo odlučan i siguran u sebe. No, kad je tek došao i rekao da ima jedan problem - samo jednu nogu - bio sam zapanjen".

Napominje kako se za više od 40 godina bavljenja borilačkim vještinama prvi put sreo sa slučajem poput Goodsonovog, te da je njegov učenik pokazao veliki napredak kroz treninge zbog čega je on jako ponosan.