Kinezi opsjednuti perfekcijom
0

S anđeoskim glasom, ali nepodobna zbog zuba

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Sedmogodišnja djevojčica sa anđeoskim glasom koja je trebala pjevati na spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu zamijenjena je jer nije bila dovoljno lijepa.

Simpatična Kineskinja Yang Peiyi zbog iskrivljenih zuba u petak se nije pojavila na stadionu, ali su organizatori pustili snimku njenog glasa dok je, po njihovom mišljenju ljepša djevojčica istupila pred publiku.

Na sceni je otvarala usta prelijepa devetogodišnja Lin Miaoke i tako se našla i na naslovnici The New York Timesa.

"Bila sam tako lijepa u svojoj crvenoj haljini," rekla je Lin za list China Daily dok je izigrana djevojčica bila ponosna što je, kako kaže, uopšte dobila priliku da pjeva.

Kina se tako očajnički željela predstaviti kao zemlja savršenstva, a kako ističe Chen Qigang, urednik muzičkog dijela programa otvorenja Igara, ova talentovana djevojčica nije zaslužila da je skrivaju.

"Djevojčica je izvanredna pjevačica," kaže Chen i ističe da je režiser događaja znao za ovaj potez koji je napravljen u zadnjim minutama.

AP piše da je djevojčica koja je izabrana da nastupa pred publikom odranije slavna u Kini. Prošle godine se pojavila u televizijskim reklamama, a u jednoj sa kineskim atletičarem Liuom Xiangom.

"Javnost će shvatiti da je sve to u interesu nacije, "ističe Chen koji se ipak osjećao odgovornim da pojasni zašto je kombinovan glas Yang Peiyi i izgled Lin Miaoke.