Zanimljivosti
20

Rusija: Mačka "zaposlena" u Serpukhov muzeju

Klix.ba
(Foto: Mashable)
Tome da pogrešno protumačena prvoaprilska šala može da izađe na dobro svjedoči slučaj "zapošljavanja" mačke u Serpukhov muzeju u Rusiji.

Uprava muzeja odlučila se za 1. april našaliti puštajući u javnost informaciju kako je mačka predala molbu za posao u ovoj ustanovi. Riječ je o nedoljivoj narandžastoj mački Maray koja se kreće oko muzeja još od 2014. godine.

"Ideja je rođena prije 1. aprila. Moj kolega Galina Stroeva napisao je na našoj web stranici kako je mačka predala molbu u muzeju no da mi nemamo posao za nju. Nakon toga tu 'informaciju' proslijedila sam lokalnim medijima", rekla je jedna od voditeljica muzeja Nina Strelkova.

Mediji su očito preozbiljno shvatili šalu pa su objavili kako je uprava muzeja angažovala mačku.

"Nakon toga novinari su nas počeli zvati i tražiti da dođu u Muzej kako bi odradili reportažu. Pod tim pritiskom stvarno smo morali angažovati mačku kao domara", objašnjava Strelkova.

Ona dodaje da Maray dolazi na posao tačno u 9 sati kao i svi ostali zaposlenici, te da sjedi u blizini ulaza u muzej i upoznaje posjetitelje.

"Ona mjauče i uljudno pokazuje posjetiteljima na ulaz. Ruča u 13 sati nakon čega hoda sat vremena. Radni dan završava joj oko 17 sati", priča u šali Strelkova.