Ako Psy pristane
8

Rusi žele prodavati votku pod nazivom "Oppah, Gangnam Style"

Klix.ba
Ruska kompanija je podnijela zahtjev za registraciju imena "Oppah, Gangnam Style" kao zaštitnog znaka za proizvodnju raznih pića, od votke do koktela i sokova.

Sva prava vezana za pjesmu "Gangnam Style" pripadaju muzičaru Psyju, a njegov video je na YouTubeu pregledan više od milijardu puta.

Još u augustu je južnokorejska firma YG Entertainment Inc. zaštitila naziv "Gangnam Style", tako da svako korištenje tog naziva na drugim proizvodima predstavlja krivično djelo i kršenje autorskih prava.

Prema ruskoj agenciji za patente Rospatent pitanje korištenja imena Psyjeve pjesme na proizvodima u toj zemlji još nije riješeno.

Zahtjev za pravo na korištenje imena "Gangnam Style" došao je navodno od firme City, smještene u Jekaterinburgu.

Pravnica Irina Tulubyeva je kazala da naziv "Gangnam Style" neće biti zaštićen u Rusiji, osim ako Psy ne bude dao svoj pristanak.

Uprkos tome što je pjesma ovog Južnokorejca postigla ogroman planetarni uspjeh, ruski stručnjaci za marketing i tržište prognoziraju da to ne znači da će i votka nazvana "Oppah, Gangnam Style" postići uspjeh na tržištu, odnosno da će se prodavati.

"Popularnost tog videa i pjesme trenutno više ne raste. Neekonomično je na tome zarađivati novac. Osim toga, proći će godina prije nego se uspije registrirati naziv pjesme kao zaštitni znak votke, a do tada cijela stvar u vezi sa Gangnam Styleom će biti zaboravljena i pjesma više neće biti popularna", kazao je ekspert iz ove oblasti Vadim Kormilitsyn.